Hlavní obsah

V Baltimoru vytáhli dva mrtvé z auta v řece. Další oběti hledají pod betonem pomocí sonarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Potápěči pod zříceným mostem Francise Scotta Keye v Baltimoru vytáhli z řeky těla dvou mužů, kteří se do ní zřítili ve vozidle. Potápěčské akce už ovšem kvůli nebezpečí, jež trosky mostu představují, nemohou pokračovat. Zbylou čtveřici pohřešovaných se tak nyní pod betonem snaží najít sonary.

Potápěči v Baltimoru vylovili dva mrtvé. Poslední čtyři už musí pod betonem hledat sonaryVideo: Reuters

 
Článek

Celkem v řece po nárazu nákladní lodě do mostu skončilo osm dělníků, kteří na něm opravovali výmoly. Dva z nich byli zachránění a převezeni do nemocnice, přičemž oba z ní již byli propuštěni.

Čtyři zbývající stále pohřešovaní dělníci jsou dle BBC považováni za mrtvé.

Čtyři z šesti obětí incidentu už byly též identifikovány. Potápěči z vody vytáhli pětatřicetiletého Mexičana Alejandra Hernandeze Fuentese a šestadvacetiletého Guatemalce Dorliana Roniala Castilla Cabreru. Pod troskami by pak měli nadále být Salvadorec Miguel Luna a Hondurasan Maynor Suazo Sandoval. Mexické ministerstvo zahraničí uvedlo, že při incidentu zahynuli dva Mexičani, ale druhého neidentifikovalo.

Kamera zblízka zachytila okamžik nárazu lodě do mostu v Baltimoru

Amerika

I další těla zřejmě ve vozech

Na místě nadále zasahují také záchranné jednotky, které se potýkají s nebezpečnými látkami, a stále tam též probíhá vyšetřování nehody. Pro potápěče ovšem zásah končí, protože jim podle místní policie kvůli troskám a betonu v řece hrozí příliš velké nebezpečí. Nyní jsou k hledání zbylých těl používány sonary, přičemž se policie domnívá, že se nacházejí ve vozidlech, které zcela uvěznily trosky mostu.

Místní úřady pozůstalým obětí slíbily, že jejich těla najdou. „Musíme těmto rodinám poskytnout uzavření,“ řekl ve středu guvernér státu Maryland Wes Moore. „Slibuji jim toto: Věnuji každý zdroj tomu, aby se zajistilo, že se pro vás tato událost uzavře.“

O vytažení trosek by se pak mělo postarat americké námořnictvo, s použitím lodí s jeřáby. Ty dokážou uzvednout až tisíc tun.

Zřícený most v Baltimoru: Kdo to zaplatí?

Ekonomika

Potápěčům krom ledové vody a trosek komplikovala zásah také sama nákladní loď, která most poničila. Podle viceadmirála pobřežní stráže Petera Gautiera je loď jménem Dali v současnosti stabilní, ale stále má na palubě 5,7 milionu litrů paliva a lubrikačního oleje.

Dále je na palubě 4700 nákladních kontejnerů, z nichž 56 převáží nebezpečné látky a některé z nich byly podle vyjádření Národního úřadu pro bezpečnost dopravy „narušeny.“ „Pobřežní stráž podnikla agresivní kroky k nalodění a nyní máme na palubě týmy,“ uvedl Gautier.

Dali měla v době nehody namířeno na Srí Lanku, když náhle ztratila energii, načež vyslala tísňový signál. Podle zaznamenaných dat z lodi trval výpadek pouhou minutu, ale to stačilo, aby se náraz do mostu stal nevyhnutelným. Vyšetřovatelé se nyní budou snažit určit, zda mohlo v nehodě sehrát roli kontaminované palivo, protože právě to může způsobit výpadky poškozením hlavních generátorů.

Letecké záběry zříceného mostu v Baltimoru

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám