Chalamet bude přednostně točit pro Warnery. Travolta gratuluje k hitům

Osmadvacetiletý Timothée Chalamet je hereckou hvězdou mladé hollywoodské generace. Jeho talent jen potvrdila nedávná dohoda se společností Warner Bros., která filmovému studiu zajišťuje přednostní právo na Chalametovy budoucí projekty. Podpis smlouvy přišel krátce poté, co se Chalamet objevil v hlavní roli dvou nejvýdělečnějších filmů v amerických kinech v rozmezí pouhých osmi měsíců. To se naposledy podařilo před téměř půlstoletím Johnu Travoltovi.

Smlouva se vztahuje na všechny budoucí projekty, do nichž se Chalamet zapojí jako herec nebo producent. Chalamet může točit i v jiných produkcích, Warner Bros. má ale na posouzení přednostní právo. Podmínky dohody mezi Chalametem a Warner Bros. zveřejněny nebyly, jedná se ale prý o spolupráci na více let. Herec uvedl, že toto „partnerství“ s lidmi, kteří „věří ve skutečnou filmovou tvorbu“, mu připadá jako „další přirozený krok“.

Své poslední dva filmy natočil Chalamet právě pod hlavičkou tohoto studia, v obou případech šlo o inspirace slavnými literárními předlohami: pokračování sci-fi Duna a pohádkový muzikál Wonka.

Adaptace románu Franka Herberta patřila k nejočekávanějším snímkům posledních let, velkým dílem proto, že věrné filmové zpracování fanouškům této populární sci-fi chybělo. Od premiéry na přelomu letošního února a března vydělala Duna celosvětově už 575,5 milionu dolarů.

Také rodinný příběh Wonka, který těží z ústřední postavy knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu, si vedl víc než dobře. Návštěvníci kin, kde se snímek promítal od poloviny prosince loňského roku, za vstupenky na podnikatelské začátky mladého Willyho Wonky zaplatili 632 milionů dolarů.

Travolta se má s kým dělit

Podle serveru Indiewire jsou Wonka a Duna 2 jedinými dvěma tituly, které v amerických kinech od loňského července překonaly hranici dvou set milionů dolarů. Chalamet tak hrál hlavní roli ve dvou nejvýdělečnějších filmech uvedených v rozmezí osmi měsíců. To se naposledy poštěstilo Johnu Travoltovi ve filmových muzikálech Horečka sobotní noci a Pomáda. Na plátnech biografů se tyto kasovní trháky promítaly v roce 1977, respektive 1978.

Travolta mladšímu kolegovi k úspěchu poblahopřál. „Gratuluji Timothée! Je skvělé mít někoho, s kým se mohu dělit o svůj kasovní rekord,“ napsal sedmdesátiletý herec na Instagramu.

Načítání...

„V posledních několika letech jsme obdivovali nejen Timothéeho oddanost své profesi, která je patrná z rozsahu a hloubky jeho rozmanitých rolí, ale také jeho neochvějné odhodlání věnovat každému projektu sto procent svého času a pozornosti,“ uvedli v prohlášení o smlouvě s Warner Bros. generální ředitelé a spolupředsedové společnosti Mike De Luca a Pam Abdyová.

Smlouvy má i Tom Cruise či Margot Robbieová

De Luca a Abdyová filmové studio vedou od předloňského roku. Jejich cílem je posílit „banku talentů“ pod hlavičkou Warner Bros., spekuluje se, že motivací je kromě našlápnutí tvorby i možný prodej studia.

Od loňského ukončení stávky scenáristů a herců, která zpomalila hollywoodskou produkci na téměř půl roku, podepsalo studio podobné smlouvy s produkčními společnostmi, za nimiž stojí Jon M. Chu (Šílení bohatí Asiati a také série Let's Dance), Rian Johnson (pokračování ságy rodu Skywalkerů – Star Wars: Poslední z Jediů či komediální krimi s Danielem Craigem Na nože) a Margot Robbieová, která je kromě herečky rovněž producentkou, mimo jiné loňského kinohitu Barbie, v němž hrála ikonickou panenku v existenciální krizi.

Timothée Chalamet a Zendaya ve filmu Duna: Část druhá
Zdroj: Warner Bros.

K poměrně čerstvým a kapitálním „úlovkům“ Warner Bros. patří Tom Cruise. Ten točí projekty i v konkurenčních studiích, jako jsou Universal a Paramount, tedy jeho dohoda není exkluzivní, nicméně Warneři si od této spolupráce slibují trháky s nestárnoucí hvězdou.

Ne nutně musí jít o další akční misi. Cruise podle všeho cosi chystá s několikanásobným oscarovým režisérem Alejandrem Gonzálesem Iñárrituem. Šéfové studia se netají tím, že jméno Toma Cruise by pomohlo vrátit „kultovní studio na vrchol jeho slávy“. Ostatně tu herec kdysi zažil, když pod Warner Bros. účinkoval ve filmech jako Magnolia, Interview s upírem nebo Eyes Wide Shut.

Více peněz a možná i blíže k Oscarům

Po kasovních úspěších Duny 2 a Wonky může Chalamet počítat s většími penězi i pro sebe. Podle zdrojů týdeníku Variety si herec za roli budoucího majitele továrny na čokoládu vydělal více než osm milionů dolarů. Nyní si za hlavní role ve filmech Warner Bros. může říct i o částku v řádech milionů, která začíná dvojciferným číslem.

Kritiky oceňován Chalamet už je. Ve své dosavadní kariéře posbíral několik nominací na Zlatý globus a také jednu na Oscara díky komorní gay romanci Dej mi své jméno. Oscarová nominace na mladého herce v roce 2018 výrazně upozornila.

V Chalametově filmografii se ostatně najde poměrně dost titulů, které figurovaly v oscarových nominacích. V menší či větší roli se objevil v titulcích filmů, jako bylo sci-fi o vesmírném průzkumu Interstellar, adaptace americké literární klasiky devatenáctého století Malé ženy, vhled do dospívání jedné obyčejné holky Lady Bird či satira o konci světa K zemi hleď!

Dej mi své jméno
Zdroj: Falcon

Méně bombastické produkce, jako byl zmíněný snímek Dej mi své jméno nebo komedie Woodyho Allena Deštivý den v New Yorku, vyvažuje Chalamet mainstreamově chytlavějšími tituly. K větším hollywoodským produkcím ho směřuje i smlouva s Warner Bros. Momentálně točí životopisný snímek o Bobu Dylanovi. V titulní roli písničkářské legendy by měl dokonce zpívat, protože podle režiséra Jamese Mangolda svůj hudební talent osvědčil ve filmovém muzikálu Wonka.

Na filmu o Bobu Dylanovi se Chalamet podílí i jako producent. Producentsky se dříve zapojil už do hororově laděného kanibalského dramatu Do morku kostí, v němž si zároveň zahrál charismatického mladíka s podivnými chutěmi. Režie se ujal tvůrce pro Chalameta zásadního snímku Dej mi své jméno Luca Guadagnino.