Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

"Tímto zákonem se stanovují podmínky, při jejichž splnění bude možné přistoupit k odstřelu. Ty podmínky jsou postavené tak, že v nějakém rozumném čase budeme moci tento problém vyřešit," řekl premiér Robert Fico (Smer-SD) podle TASR

Podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby (za SNS) umožní zákon vytvoření bezpečné zóny v okolí měst a obcí. "Pokud se do ní dostane medvěd, je jasné, že výrazně ztratil plachost a zvyšuje se riziko střetu s člověkem. Pokud se medvěd bude nacházet v této zóně, bude možné přistoupit k jeho likvidaci bez správního řízení," uvedl. 

Taraba ve středu oznámil, že se podařilo vypátrat a zneškodnit medvěda, který napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši. Šelmu zastřelili v úterý večer, k identifikaci posloužil speciální dron.

Zásahový tým organizoval společně s dalšími bezpečnostními složkami po incidentu celodenní hlídky. Na vybraných místech byly nainstalovány fotopasti, které sloužily k lokalizaci pohybu šelmy. Hlavním cílem operace bylo zajištění bezpečnosti obyvatel, jejich zdraví a majetku a zamezení návratu problémového jedince mezi lidská obydlí. 

Na medvěda v ulicích Liptovského Mikuláše upozornili místní na sociální síti předminulou neděli kolem poledne. Zveřejnili fotografie či videa. Zvíře bylo viděno například v okolí obchodního centra. Policisté ho nakonec vytlačili do lesa. Zraněno bylo pět lidí ve věku od 10 do 72 let. Někteří měli škrábance, jiní byli pohryzáni, všichni zranění byli každopádně propuštěni do domácího léčení. 

Související

Více souvisejících

Medvědi Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy