Hlavní obsah

Izraelští vojáci na sociálních sítích pózují se spodním prádlem Palestinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří izraelští vojáci na sociálních sítích sdílejí videa, na kterých si hrají s dámským spodním prádlem nalezeným v opuštěných domovech Palestinců v Pásmu Gazy. Pro izraelskou armádu jde o velmi negativní obrázek v době, kdy její ofenziva čelí zvýšené zahraniční kritice a dobrovolnické organizace varují před hrozbou hladomoru v Gaze. Sama izraelská armáda (IDF) uvedla, že podobné excesy na sociálních sítích vyšetřuje a trestá.

Izraelští vojáci pózují v Gaze se spodním prádlem palestinských ženVideo: Reuters

 
Článek

Na jednom z videí sedí izraelský voják v křesle a spodním prádlem mává nad otevřenými ústy svého spolubojovníka ležícího na pohovce. Na dalším sedí voják na tanku, objímá figurínu s nasazenou černou podprsenkou a helmou a říká: „Našel jsem si krásnou ženu, vážný vztah v Gaze, skvělá žena.“

Jde o dvě z desítek podobných videí, která na sociálních sítích sdílel samozvaný palestinský reportér Younis Tirawi. To nejsledovanější z nich zhlédlo až půl milionu lidí. Agentura Reuters jej ohledně videí kontaktovala a obdržela od něj odkazy na původní příspěvky vojáků IDF. Dosud z videí sdílených na Instagramu a YouTube nezávisle verifikovala osm, což dokazuje, že jde o skutečný trend.

Izraelské obranné síly následně od Reuters obdržely žádost o vyjádření. Jejich mluvčí uvedl, že IDF vyšetřuje incidenty, které se odchylují od rozkazů a očekávaných hodnot jejích vojáků, a to zahrnuje i zprávy o videích nahraných na sociální sítě. Odmítl však potvrdit nebo vyvrátit, zda se IDF už zabývá právě těmito konkrétními videy.

Zakažte prodej zbraní Izraeli, píše více než 130 britských zákonodárců Cameronovi

Svět

„V případě pojetí podezření z trestné činnosti, jenž vyžaduje vyšetřování, se jej ujme vojenská policie,“ vysvětlil standardní proces mluvčí. „Je třeba ujasnit, že v některých z vyšetřovaných případů je stanoveno, že je vyjadřování nebo chování vojáků na videu nevhodné, a to je pak náležitě řešeno.“

Další příspěvky, které prošly autentifikací, zahrnují fotky vojáka osahávajícího zezadu poprsí výstavní figuríny nebo jeho spolubojovníka hrajícího si s polosvlečenou panenkou. Jiný voják zase pózuje s baleními spodního prádla rozprostřenými na posteli.

Izraelská kampaň v Gaze byla spuštěna jako odpověď na útok teroristického islamistického hnutí Hamás ze 7. října, který si vyžádal přibližně 1200 izraelských životů. Hamás navíc vzal dalších 253 lidí do zajetí, z nichž podle odhadů stále drží přibližně stovku. V průběhu konfliktu jsou ze sexuálního násilí obviňovány obě strany.

Tým expertů OSN ve zprávě z minulého měsíce uvedl, že jsou pádné důvody domnívat se, že součástí říjnového útoku Hamásu bylo i sexuální násilí včetně mnohočetných znásilnění. Dostalo se mu údajně i dostatku přesvědčivých informací o tom, že sexuálnímu násilí byli vystavováni i rukojmí Hamásu, což může stále pokračovat.

Izrael neumožní UNRWA dodávat na sever Pásma Gazy jídlo a pomoc

Blízký a Střední východ

Izrael je na mezinárodní scéně častěji obviňován z uvrhování Gazy do hladomoru. Tentýž tým expertů, který vyhodnotil zprávy o sexuálním násilí páchaném Hamásem, ovšem také uvedl, že obdržel i zprávy o sexuálním násilí páchaném na Palestincích ze Západního břehu členy IDF. Obě strany konfliktu obvinění ze sexuálního násilí odmítají.

Videa a fotky se spodním prádlem se samozřejmě svou závažností ani zdaleka nepřibližují údajným zločinům páchaným na ženách 7. října, ale přesto by mohlo jít o porušení mezinárodního práva. Profesor práv z kanadské Královniny univerzity Ardi Imseis uvedl, že tyto příspěvky porušují článek 27 čtvrté ženevské úmluvy, kterým se řídí zacházení s civilisty ve válečném stavu.

Podle článku 27 mají civilisté nárok na respekt vůči jejich cti, rodinným právům, zvykům a obyčejům a musí být chráněni před urážkami. Čest žen má dle něj být obzvlášť chráněna. „Zveřejňování takových příspěvků ponižuje palestinské ženy a všechny ženy obecně,“ uvedla k závažnosti případu mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová.

Hamás opět začal ostřelovat Izrael. Z humanitární zóny

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám