Hlavní obsah

V Evropě začalo předválečné období, nepřeháním, varoval Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu před dvěma lety zahájila podle polského premiéra Donalda Tuska v Evropě novou, předválečnou epochu. Zdůraznil, že válka už není pojmem minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Tusk to prohlásil v rozhovoru pro německý deník Die Welt. „Vím, že to zní zničujícím způsobem, zejména pro mladou generaci, ale musíme si zvyknout na to, že začala nová éra: předválečné období. Nepřeháním. Je to jasnější každým dnem,“ zdůraznil.

„Nechci nikoho děsit, ale válka už není pojem minulosti. Je to reálný pojem a začalo to před více než dvěma lety. Nejznepokojivější je právě teď to, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme tady neměli od roku 1945,“ dodal Tusk v narážce na konec druhé světové války.

Polský premiér si v této souvislosti vzpomněl na fotografii, která v době jeho dětství visela na stěně domu jeho rodiny. Ukazovala pláž v Sopotech plnou usmívajících se lidí.

„Byla pořízena 31. srpna 1939 a za několik hodin vypukla o pět kilometrů dál druhá světová válka,“ uvedl 66letý Tusk v narážce na 1. září 1939, kdy se na poloostrově Westerplatte u Gdaňsku odehrála úvodní bitva německé invaze do Polska.

„No jasně, je to Polák, rusofob“

S uspokojením Tusk konstatoval, že jsme nyní svědky „skutečné revoluce“ mentality Evropanů. „Když jsem byl poprvé premiérem (2007–2014), nikdo kromě představitelů pobaltských států nedbal na moje varování, že Rusko může představovat hrozbu,“ řekl.

Mnozí to podle Tuska odmítali a ještě v roce 2009 se prý diskutovalo o bezpečnostním společenství sahajícím od Lisabonu po Vladivostok. „Když jsem řekl, že Rusko představuje pro Evropu problém, krčili mnozí rameny a mysleli si: ,No jasně, je to Polák, rusofob,‘,“ řekl dále Tusk.

Nejdůležitější podle něj je, že už nikdo nezpochybňuje potřebu být připraven k obraně. „Podívejte se na Německo, jaká velká proměna se tam odehrála. CDU (hlavní opoziční strana) a SPD (sociální demokracie kancléře Olafa Scholze) se předhánějí, kdo z nich bude proukrajinštější. A podívejte se na spor, který vede francouzský prezident Emmanuel Macron s populisty,“ dodal Tusk ve zřejmé narážce na krajně pravicové Národní sdružení, jehož nejznámější představitelkou je Marine Le Penová.

V květnu čekáme novou ruskou ofenzivu. Potřebujeme pomoc hned teď, varoval Zelenskyj

Zahraniční

K letošním podzimním prezidentským volbám v USA Tusk uvedl, že Evropa bude muset dělat více v oblasti obrany bez ohledu na to, zda vyhraje stávající hlava státu Joe Biden nebo jeho předchůdce Donald Trump.

„Ne proto, abychom získali vojenskou autonomii vůči USA nebo vytvořili paralelní struktury vůči NATO, ale abychom lépe využili náš potenciál, naše schopnosti a sílu. Když budeme v obraně soběstačnější, budeme pro Spojené státy atraktivnějším partnerem,“ řekl dále Tusk, jenž byl v letech 2014 až 2019 předsedou Evropské rady.

V Rumunsku našli ve čtyřmetrovém kráteru opět trosky dronu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám