FOTOREPORTÁŽ: Velikonoce v Andalusii

FOTOREPORTÁŽ: Velikonoce v Andalusii

Průvody katolických bratrstev v kápích nesoucí obrovské sochy světců nebo ukřižovaného Ježíše, pochodující orchestry vyhrávající smuteční hudbu, tisíce lidí v ulicích, květiny, svíčky a magická atmosféra provoněná kouřem kadidla.

Velikonoční svátky jsou ve Španělsku vrcholem církevního roku. Oslava Svatého týdne, Semana Santa, počínajícího Květnou nedělí a konče Velikonoční nedělí zmrtvýchvstání, je jednou z nejvýznamnějších španělských tradic sahajících až do 15. století. Celý týden vyjma soboty křižují španělské vesnice a města až osmihodinová procesí. Nejzajímavější podívaná na průvody kajícníků, kteří nesou krucifix či sochy světců, je v andaluském městě Málaga.


Tento článek vyšel v časopise TRAVEL LIFE. Kup si předplatné časopisu TRAVEL LIFE a žádný skvělý článek o cestování už nikdy nezmeškáš. Najdeš v něm nejžádanější destinace, tajné tipy, krásné fotky, rozhovory s našimi i zahraničními cestovateli. AŤ VÍŠ, KAM PŘÍŠTĚ.

Procesí tvoří členové katolických bratrstev zvaných cofradías, které před 500 lety vznikaly jako komunity ze širšího okolí kostelů. Protireformační snahy církve je podporovaly a iniciovaly vznik okázalých průvodů, aby podporovaly společenský rozměr katolické víry. A dnes? Mají za cíl přiblížit Boha lidu. Každé ze 40 málažských bratrstev vynáší ze svého kostela „paso“ – dřevěné plastiky s výjevy Ježíše a Panny Marie – a nesou na svých 200 ramenou obrovský kolos, který nazývají trůnem, přes Alamedu a dále ulicí Granada až k hlavní katedrále, kde učiní pokání a vrací se libovolnými křivolakými uličkami Málagy zpět do svého domovského kostela.

Nejširší nabídku průvodců a map Španělska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí