Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Minus 105 miliard. Ministerstvo uvedlo, jak hospodařilo v prvním čtvrtletí

Prezident Petr Pavel přijal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS), který prezidenta informoval o parametrech vládou schváleného návrhu státního rozpočtu pro rok 2024 a průběhu legislativního procesu vládního ozdravného balíčku.Poté poskytl ministr krátké vyjádření médiím na 2. nádvoří Pražského hradu. (5. října 2023) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Státní rozpočet skončil za první tři měsíce v deficitu ve výši 105 miliard korun, zveřejnilo ministerstvo financí. Příjmy stouply meziročně téměř o dvanáct procent, výdaje o 2,6 procenta klesly. Pomohl konec energetické pomoci i mimořádná daň.
  14:12

Loni byl státní rozpočet na konci března v deficitu 166,2 miliardy korun, což byl nejhorší výsledek hospodaření od vzniku Česka. Letos byl po prvních dvou měsících roku rozpočtový schodek 102,5 miliardy korun, druhý nejhlubší po roce 2023.

K meziročnímu zlepšení salda o 61,2 miliardy přispěl téměř dvanáctiprocentní růst příjmů, naopak výdaje meziročně klesly o 2,6 procenta. Zatímco na záporném tempu výdajů se výrazně promítla doznívající pomoc státu související s vysokými cenami energií, příjmy byly posíleny březnovým inkasem daně z neočekávaných zisků.

„Březnové hospodaření přináší dvě pozitivní zprávy. Meziroční zlepšení rozpočtového deficit o více než 60 miliard a prakticky vyrovnané měsíční hospodaření, které současně bylo nejlepším březnovým výsledkem za posledních pět let,“ komentuje výsledky ministr financí Zbyněk Stanjura.

Podle ministra se ve výsledcích se projevuje návrat k normálu, kdy do rozpočtu už nezasahují mimořádné výdaje, jako byla loňská pomoc domácnostem a firmám v situaci vysokých cen energií. „Na příjmové straně je už nyní vidět oživení spotřeby domácností. Během dalších měsíců se na obou stranách rozpočtu postupně více projeví změny, které přinesl ozdravný balíček a které letos sníží celoroční deficit o 43 miliard,“ dodává.

V letošním roce by měl stát hospodařit s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,19 bilionu korun. Naplánovaný schodek činí 252 miliard korun. Loni skončil rozpočet s deficitem 288,5 miliardy korun. Byl to nejlepší výsledek od začátku pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrtý nejhlubší schodek za dobu existence Česka.

Ekonom poradenské společnosti Deloitte Václav Franče upozornil, že plánovaný deficit pro letošní rok může ohrozit fakt, že byl postaven na relativně optimistickém předpokladu růstu ekonomiky o dvě procenta, realita ale bude nejspíš okolo jednoho procenta. Také podle něj bude záležet na tom, jak se budou vybírat peníze z Evropské unie. Loni z Bruselu přiteklo rekordních 174 miliard korun. Plán na letošek je 131 miliard.

„Je potřeba mít na paměti, že i když se podaří udržet plánovaný deficit 252 miliard, což se pravděpodobně podaří, tak se nebude jednat o dobrý výsledek. Stav našich veřejných financí i nadále zůstává špatný,“ zdůraznil ekonom Franče.

Autor: