Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (768. den): Zelenskyj otevřeně říká, kdy mohou Rusové zahájit velkou ofenzivu

Ruský salvový raketomet. Foto: ruské ministerstvo obrany
Ruský salvový raketomet. Foto: ruské ministerstvo obrany

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

  • Ukrajinský prezident varuje před velkou ruskou ofenzivou. Je reálná? A kdy?
  • O jaké zbraně má nyní největší zájem? Američané mu je možná už tajně dodávají.
  • Rusové uvěřili propagandě Kremlu, že za teroristickým útokem u Moskvy stál Kyjev.
  • Kolik vojáků měsíčně Rusové verbují a kryjí tak své masivní ztráty?
  • Ukrajinci odrazili velký obrněný útok, Rusové přišli o 20 vozidel.
  • Graf dne: Jaké nové území obsadili Rusové v březnu.
  • Videa dne: Ukrajinci útočili na údajnou výrobnu dronů; zásah francouzskou bombou ve vesnici Toneňke.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za pondělí 1. dubna. Situace na některých místech už může být jiná.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v posledních dnech popsal scénář, který Ukrajině hrozí, pokud Spojené státy neodblokují slíbenou vojenskou pomoc ve výši 60 miliard dolarů. Přidal k tomu varování před hrozbou nové ruské ofenzivy, která by mohla přijít už letos. Znamenalo by to návrat zpět a ústup krok za krokem, říká.

Čeho se Zelenskyj obává? „Bez podpory USA nebudeme mít protivzdušnou obranu, rakety do Patriotů, rušičky pro elektronický boj, 155milimetrové dělostřelecké náboje,“ řekl v rozhovoru pro Washington Post, vzal si kus papíru a nakreslil malý graf.

Pokud denně potřebujete osm tisíc nábojů na ubránění frontové linie a máte například jen dva tisíce, je podle Zelenského nutné počítat s tím, že se mohou Rusové dostat do velkých měst. Pokud nepodnikneme nové kroky a nepřipravíme novou protiofenzivu, udělají to Rusové, varuje ukrajinský prezident.

Vývoj by tomu mohl nasvědčovat. Poslední týdny Rusové zintenzivnili raketové a dronové útoky na ukrajinská města, výrazně zasáhli energetickou infrastrukturu a vyčerpali ukrajinskou protivzdušnou obranu, která Ukrajincům chybí i na frontě. Jen během útoků z 22. a 29. března bylo těžce poškozeno pět ze šesti elektráren největšího soukromého dodavatele elektřiny DTEK.

Mohla by Ruská federace tento tlak na Ukrajince spolu s letním počasím bez bláta a při zpožděné americké (i evropské) pomoci využít k větší ofenzivě?

Kdy může ofenziva přijít podle Zelenského, Economistu a velitele Pavljuka. Podle ukrajinského prezidenta by Ruská federace mohla ofenzivu rozjet

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější