Hlavní obsah

Fiala: Ukrajina dostane munici už v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina dostane první dodávky munice získané díky české iniciativě během června, řekl novinářům v úterý český premiér Petr Fiala (ODS). Fiala je nyní v Litvě, v úterý navštívil vojenskou základnu Severoatlantické aliance (NATO) v Rukle, kde si dále prohlédl vojenskou techniku a navštívil na místě působící české vojáky.

Foto: Vojtěch Bauer, Novinky

Premiér Petr Fiala na návštěvě základny v Rukle

Článek

(Od našeho zpravodaje)

„Aniž bych mohl jít do nějakých detailů, jsme schopni z této iniciativy, a to podotýkám, dodávat na Ukrajinu munici už v průběhu června a pak postupně do konce roku tak, abychom naplnili očekávané dodávky ve výši statisíců kusů,“ sdělil novinářům Fiala.

Předseda vlády už zkraje března uvedl, že se už podařilo vybrat peníze na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. Mezitím se ale k muniční iniciativě přidalo například Německo – to podle agentury Reuters přispěje 576 miliony eur (14,6 miliardy Kč) na nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Lukašenko: Připravujeme se na válku, ale nechceme ji

Evropa

Podle původního plánu, který představil prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci, se České republice podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice. „Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel na konferenci.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) nicméně uvedl, že Česká republika může zajistit daleko více munice, než původně zamýšlela.

„Můžeme udělat mnohem více, než je původně oznámený počet (dělostřeleckých granátů),“ sdělil Lipavský agentuře Bloomberg. Jako možný počet v budoucnu dodaných dělostřeleckých granátů zmínil 1,5 milionu.

K nákupu se kromě Německa dosud připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko.

Pokárání od NKÚ

Fiala se v Litvě vyjádřil i k výroční zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, v níž stojí, že Česká republika není dostatečně připravena na krize a mimořádné situace.

„Aniž bych znal v tuto chvíli detaily, tak musím říct, že mě to nepřekvapuje, protože víme, že v posledních letech se těmto věcem nevěnovala dostatečná pozornost a naše vláda se intenzivně snaží to napravit a starat se o bezpečnost České republiky,“ prohlásil Fiala, podle něhož je cílem, aby stát byl připravený na krizové situace nejrůznějšího typu.

Premiér dále uvedl, že Česká republika i Evropa byly ohledně obrany a bezpečnosti v minulosti „bezstarostné“, a podle něj je třeba to napravit. „Proto také moje vláda rozhodla o tom, že budeme dávat dvě procenta HDP na obranu. (…) Přijali jsme to jako zákon, aby tím byly zavázány i další vlády,“ dodal předseda vlády.

Fiala dále připomněl, že se Česko snaží pořizovat novou vojenskou techniku té nejvyšší kvality.

„Příkladem mohou být stíhací letouny F-35, bojová vozidla pěchoty a tak bych mohl pokračovat. Je potřeba dělat kroky, které povedou k tomu, že budeme bezpečnější, ať už jde o vnitřní nebo vnější bezpečnost, a že budeme dostatečně obranyschopní,“ uzavřel.

Česko přitvrzuje. Ukrajině chce nově sehnat 1,5 milionu dělostřeleckých granátů

Evropa

Výběr článků

Načítám