Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Názory

Pláč drobných střádalů. Banky chtějí vydělat a zkoušejí, co jim klient dovolí

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Názor
Výnosy z vkladů klesají. Není na tom nic divného. Jak padají úrokové sazby centrální banky, jdou dolů i úroky z úspor. Pozoruhodné je na tom něco jiného.
  5:00

Výše úroků u nás často závisí na mnoha podmínkách, kterých si ne každý všimne nebo je složité je plnit a sazby klesají dost rychle. Vysoká sazba uvedená v reklamě je tak vázána na výši vkladu, používání bankovnictví v mobilu, placení kartou atd. atd. Je to pochopitelné, banky nejsou charita, chtějí vydělat a zkoušejí, co jim klient dovolí.

Banky prudce srážejí úroky ze spořicích účtů. Jak si stojí malé finanční ústavy ve srovnání s giganty?

Navíc výše úroků klesá. Opět často zajímavým způsobem. Třeba u České spořitelny, kde základní úroková sazba ze spořicích účtů bude nula a k tomu se připočte kdykoliv zrušitelný marketingový bonus. Banky tak mohou sazby rychle snížit nebo naopak zvýšit, aby nemusely platit vyšší daně.

Co s tím? Investování třeba do zlata či akcií není pro ministřádaly řešením. Potřebují mít peníze pohotově k dispozici. Lze ale rychle přejít s úsporami tam, kde jsou vyšší úroky. Je to snadné a vklady do 2,5 milionu korun jsou plně pojištěné. Bohužel část lidí, zejména klientů velkých bank, je u nás neuvěřitelně konzervativních. A na to velké finanční ústavy sázejí.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...