Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Okénko kryptoměny  |  04.04.2024 10:18:25

Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury

Současná technologická infrastruktura finančnictví je pro moderní svět nedostačující a zkrátka zastaralá. Jedním z řešení tohoto problému může být technologie zvaná blockchain, která disponuje unikátní kombinací vlastností nezbytných pro moderní finanční systém, jako jsou např. transparentnost, decentralizace, vysoká míra zabezpečení, dohledatelnost a auditovatelnost záznamů a nemožnost jejich zfalšování. Tato technologie však trpí také nedostatky, které brání využití jejího plného potenciálu, a to konkrétně nedostatečná propustnost sítě a s ní spojené vysoké poplatky za transakce. Nedávné události napovídají, že Ethereum konečně našlo odpověď na otázku, jak tyto nedostatky odstranit, nebo přinejmenším zmírnit. Pojďme si ukázat, jak se Ethereum vyvíjelo a dospělo do své současné podoby a jak staví základy pro (nejen) finanční infrastrukturu budoucnosti.

Bitcoin je stále největším a nejznámějším blockchainem, a proto si možná říkáte: proč nebude Bitcoin infrastrukturou budoucnosti, proč Ethereum? Ve zkratce lze říct, že k tomu nikdy nebyl navržen. Bitcoin vznikl jako systém „svobodných“ peněz a možnosti, které nabízí, končí u finančních převodů skrze měnu BTC. Oproti tomu Ethereum od počátku chtělo vstoupit za hranice Bitcoinu a dát vzniknout tzv. decentralizovaným financím, tedy síti aplikací, které poskytují uživatelům finanční nástroje bez využití nadbytečných prostředníků. Jeho cílem bylo vytvořit efektivnější alternativu staré technologie a systému. Představte si, že máte celý svět financí ve vašem mobilu, se kterým můžete jednoduše platit, posílat peníze, spořit, investovat nebo si půjčit s jasně a transparentně stanovenými pravidly a to 24 hodin denně 7 dní v týdnu po celý rok. Stejně dobře může fungovat i na úrovni podniků nebo státu.

Překážkou byl ovšem způsob, jakým blockchain dosahoval konsenzu a validoval transakce – tzv. Proof of Work („těžba“). Tento mechanismus, který dodnes používá například Bitcoin, je velmi náročný na hardware a spotřebu energie, a proto má své limity. Z toho důvodu přešlo Ethereum po mnoholeté přípravě v září 2022 v rámci Pařížského upgradu na systém konsensu Proof of Stake, který funguje na jiném, dle mnohých účinnějším principu.

Namísto výkonného hardwaru musí validátoři transakcí nakoupit nativní měnu ETH a následně ji vložit do protokolu jako zástavu. V případě, že se budou chovat nekale, jim tato zástava bude za trest odebrána. Cílem již není počítat náročné rovnice, ale protokol náhodně vybírá validátory, kteří potvrdí nový blok a dostanou odměnu v ETH. Ve výsledku došlo ke zvýšení decentralizace, propustnosti a snížení energetické náročnosti o 99 %.

Dále si Ethereum dalo za úkol dosažení stabilní měnové zásoby. Inflace spojená s neustálým růstem peněžní zásoby (označovaným jako „tištění nových peněz“) je neoblíbeným fenoménem současného měnového systému. Aby Ethereum nešlo stejnou cestou, zavedl se tzv. burning, neboli pálení ETH. Došlo k tomu v srpnu 2021 během upgradu Etherea označeným jako Londýnský. V praxi se základní část poplatku každé transakce na Ethereu navždy odstraní z oběhu. V současné době je ETH dokonce deflační měnou a za poslední rok celková zásoba v oběhu klesla asi o 0,3 %, což má stabilizační efekt na jeho cenu.

Ethereum však inherentně nemůže nahradit celý současný finanční systém samo o sobě, a proto začalo zastávat funkci jakési základní vrstvy rozsáhlejšího ekosystému, který na ní vzniká. Tzv. druhé vrstvy, jako například Arbitrum, Optimism nebo Polygon, umožňují provádět transakce mimo blockchain Ethereum, ale zároveň ho využívají k ukládání dat a zabezpečení celého procesu. V praxi se data desítek transakcí na druhých vrstvách zabalí do jedné transakce, která se odešle na samotné Ethereum. Výsledkem je zvýšení propustnosti ekosystému, s tím související snížení poplatků za jednotlivé transakce, a to vše bez většího ohrožení sítě. Tyto příznivé podmínky byly impulzem k přesunu zmíněných decentralizovaných aplikací (směnárny, tradingové platformy, kasína, videohry apod.) přímo z Etherea na druhé vrstvy a došlo ke zlepšení kvality trhu.

S rostoucí poptávkou však podmínky přestaly být příznivé, a tak 13. března 2024 došlo zřejmě k nejdůležitějšímu technickému upgradu Etherea ve vztahu k tomuto ekosystému s názvem Dencun Upgrade. Za zmínku stojí proces zvaný proto-danksharding. Zjednodušeně řečeno se snížením datové náročnosti druhých vrstev podařilo srazit ceny poplatků o více než 90 % což otevřelo dveře novým aplikacím a novým uživatelům, jako třeba videohrám využívajících blockchain, které obvykle produkují velké množství transakcí s nízkou hodnotou.

Protože blockchain je v jádru veřejná účetní kniha, nemusí být infrastrukturou pouze kapitálovým trhům, ale nyní se aplikuje také ve zmíněném gamingu, v pojišťovnictví, v oblasti poskytování dat a výpočetní kapacity, v energetice nebo třeba ve vědě a výzkumu. A to je pouze špička ledovce.

V současné době je ekosystém Etherea technologicky nejrozvinutějším a nejpokročilejším sektorem blockchainu, který se neustále vyvíjí a přizpůsobuje potřebám trhu. S rostoucí mírou adopce a spektra způsobů využití však budou požadavky opět vyšší a potřeba další inovace nevyhnutelná.

Autor článku: Tomáš Kalabis 

Tomáš Kacerovský

Tomáš Kacerovský působí na pozici portfolio manažera fondu kvalifikovaných investorů WOOD & Company Blockchain+. Sám do Bitcoinu a dalších kryptoměn investuje od roku 2016. Blockchain chápe zejména jako technologii umožňující efektivnější a transparentnější pohyb a alokaci kapitálu, která má potenciál umožnit dosud nerealizovatelné obchodní modely, a tím urychlit inovace. Ve WOOD & Company je zároveň spoluodpovědný za část přímých investic skupiny z oblasti rizikového kapitálu.


WOOD & Company

WOOD & Company je významnou investiční skupinou s více než třicetiletou zkušeností a předním postavením na středoevropském kapitálovém trhu. Specializuje se na správu investičních aktiv, komplexní korporátní transakce a obchodování na burzách.

WOOD & Company Blockchain+ je fond kvalifikovaných investorů. Jeho strategií je tzv. „fond fondů“, kdy investuje do profesionálních investičních fondů zaměřených na trh blockchainu a kryptoměn. Investoři tak disponují expozicí jak do kvalitních kryptoměn, tak přímo do start-upů, které používají blockchain pro získání konkurenční výhody. Cílem fondu je umožnit svým investorům vytvářet zisky spolu s rostoucím trhem a následně je díky realokaci v rámci portfolia ochránit při poklesových obdobích krypotměnového trhu. V roce 2023 WOOD & Company Blockchain+ připsal investorům zhodnocení ve výši  73 %.

Více na https://wood.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 14:04  Bitcoin pokořil historický milník Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
03.05.2024  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
02.05.2024  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688