Připravuje se nový film Matrix s Drew Goddardem v roli režiséra a Lanou Wachowski v roli výkonné producentky

Je to první Matrix film, na jehož režisérském křesle nesedí nikdo z Wachowských

Připravuje se nový film Matrix s Drew Goddardem v roli režiséra a Lanou Wachowski v roli výkonné producentky - The Matrix 5

Společnost Warner Bros. včera oznámila, že se chystá pátý film o Matrixu, jehož scénář a režii má na starosti Drew Goddard z filmů The Martian (Marťan) a The Cabin in the Woods (Chata v horách).

Půjde o první díl Matrixu, který nebude režírovat Lana nebo Lilly Wachowski, ačkoli Lana Wachowski bude výkonnou producentkou. Ve svém dnešním oznámení studio WB neprozradilo, zda se vrátí některý z klíčových herců, jako jsou Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss, ani neprozradilo žádné podrobnosti o ději.

"Drew přišel do Warner Bros. s novým nápadem, o kterém jsme všichni přesvědčeni, že bude neuvěřitelným způsobem, jak pokračovat ve světě Matrixu, a to jak poctou tomu, co Lana a Lilly před více než 25 lety začaly, tak nabídnutím jedinečného pohledu založeného na jeho vlastní lásce k sérii a postavám," uvedl v prohlášení prezident společnosti Warner Bros. Motion Pictures Jesse Ehrman. "Celý tým Warner Bros. Discovery je nadšený, že Drew natáčí nový film o Matrixu a přidává svou vizi k filmovému kánonu, který Wachowští ve studiu budovali čtvrt století."

"Není hyperbolou říci, že filmy Matrix změnily kinematografii i můj život," dodal Goddard. "Skvostné umělecké dílo Lany a Lilly mě denně inspiruje a jsem nesmírně vděčný za možnost vyprávět příběhy v jejich světě."

Goddard zahájil svou scenáristickou kariéru v 90. letech v seriálu Buffy the Vampire Slayer a poté se podílel na řadě televizních scénářů, včetně seriálů Angel, Alias, Lost, Daredevil a The Good Place. Ve filmu získal nominaci na Oscara za scénář k filmu Ridleyho Scotta The Martian, podílel se na scénářích k filmům Cloverfield a World War Z a jako scenárista/režisér pracoval na filmech The Cabin in the Woods a Bad Times at the El Royale.

Sestry Wachowské napsaly a režírovaly první film Matrix z roku 1999, který představil dystopickou budoucnost, v níž je lidstvo nevědomky uvězněno uvnitř simulované reality, a sledoval Reevesova hackera Nea, jak tuto pravdu odhaluje. Film se stal obrovským hitem a v roce 2003 se dočkal dvou přímých pokračování: Reloaded a Revolutions. Celkově vydělala série Matrix v celosvětových pokladnách kin více než 1,8 miliardy dolarů.

Wachowské však dlouho váhaly s natočením dalšího filmu z této série, a to i přes neutuchající zájem společnosti Warner Bros. Téměř dvě dekády uplynuly do uvedení čtvrtého filmu Matrix, The Matrix Resurrections z roku 2021, který byl prvním Matrix filmem, který režírovala výhradně Lana Wachowski.

Film měl smíšené recenze a v pokladnách kin zklamal, celosvětově utržil 159,2 milionu dolarů při uváděném rozpočtu 190 milionů dolarů. Stojí však za zmínku, že měl premiéru v době, kdy ještě kina ovlivňoval COVID-19, a byl jedním z filmů, které byly uvedeny jak v kinech, tak na tehdejší HBO Max (nyní Max) ve stejný den.

IGN udělil filmu The Matrix Resurrections hodnocení 4/10 a označil ho za "hromadu opravdu dobrých nápadů poskládaných dohromady, aby vznikl špatný - a někdy i ošklivý - film".

Neví se, zda se vrátí hvězdy série jako Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss.
Neví se, zda se vrátí hvězdy série jako Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss.

Líbí se vám naše tvorba? Sledujte nás na sociálních médiích, aby vám neunikl žádný článek: Facebook, Instagram, Twitter, Threads.

Pro IGN původně napsala ALEX STEDMAN z IGN US.

V tomto článku

The Matrix 5

Warner Bros. Pictures
Další podobné
Komentáře