Sobota 18. května 2024
Svátek slaví Nataša, zítra Ivo
Zataženo, déšť 16°C

Předpověď na víkend: V neděli bude až 28 °C! A zase prach ze Sahary? Sledujte radar Blesku

O víkendu vyšplhají teploty až na 28 stupňů Celsia.
O víkendu vyšplhají teploty až na 28 stupňů Celsia.
Jarní počasí v Česku. (30. 3. 2024)
Jarní počasí v Česku. (30. 3. 2024)
54
Fotogalerie >
Diskuze (13)

Léto už o víkendu? Meteorologové očekávají skokové zvýšení teplot, po pátečním přechodu teplé fronty totiž do Česka pronikne velmi teplý vzduch od jihozápadu, který přinese výrazně nadprůměrné hodnoty. Rtuť teploměru bude šplhat až ke třicítce, zastaví se na neuvěřitelných 28 °C! Velmi teplé počasí ukončí až úterní přechod vlnící se studené fronty. Meteorologové ale nevylučují, že se na území Česka opět dostane saharský prach. 

V pátek bude počasí u nás pod vlivem teplé fronty. Oblačnosti tak bude ještě hodně, srážky se ale budou vyskytovat pouze ojediněle. Denní teploty udělají v porovnání s pracovním týdnem skok nahoru – zastaví se mezi 17 až 21 °C.  Teplota v 1000 m na horách kolem 12 °C.

Nadcházející víkend nelze opět vyloučit přechod částic ze Sahary přes naše území. Modelové předpovědi jsou v tomto směru značně nejisté. Výrazněji by se to mohlo projevit zejména v západní části našeho území. Řecký model SKIRON ukazuje na možné výraznější ovlivnění koncentrací částic u země v nedělních večerních hodinách. Podobný vývoj předpokládá i evropský model CAMS, který odhaduje určitý nárůst koncentrací částic PM v neděli ve večerních hodinách, uvedli meteorologové na sociální síti X

Neděle zalitá sluncem

Víkendové počasí nebude mít chybu. Přepisovat budeme četné tabulky teplotních rekordů. V sobotu bude zpočátku dne ještě oblačno až zataženo, na severu ojediněle přeháňky. Postupně jasno až polojasno. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.  V neděli bude skoro jasno až polojasno. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 23 až 28 °C.  

Aktuální vývoj počasí můžete sledovat na radaru Blesku

Velmi teplé jihozápadní proudění bude mít zelenou i počátkem příštího týdne. Ukončí je až přechod vlnící se studené fronty, která počasí u nás začne zřejmě ovlivňovat během úterního večera.

Po jejím přechodu nás čeká teplotní skok směrem dolů. V pondělí bude polojasno. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 23 až 27 °C. V úterý bude polojasno až oblačno, postupně od západu přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.  Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. 

 

Hlavní články

Doporučujeme

Články odjinud
Jdi na hlavní stránku Blesk.cz