Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bývalá kancléřka a vítačka migrantů Angela Merkel užívá důchodu, cestuje, peče koláče a bojí se psů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleph / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5

Byla první ženou, která obsadila post kancléře v Německu. Setrvala na něm neuvěřitelých 16 let. Jaká byla její původní a zcela odlišná profese a odkdy působila v politice? Čím se zapsala do historie Německa a Evropy? A jak dnes žije „Mama Merkel“?

Článek

První krůčky

Narodila se jako Angela Dorothea Kasner v roce 1954 v Hamburku v tehdejším Západním Německu do rodiny luteránského pastora s polskými kořeny a učitelky latiny a angličtiny. Již po pár měsících ale rodina přesídlila do tehdejší Německé Demokratické Republiky (Východní Německo) do Braniborska, kam byl její otec profesně přeložen na místo evangelického faráře a následně byl zaměstnán jako vedoucí církevního vzdělávacího zařízení. Má dva mladší sourozence, bratra Marcuse a sestru Irene.

Vystudovala fyziku a pracovala jako vědkyně

Základní školní docházku absolvovala na polytechnické škole, následně vystudovala fyziku na univerzitě v Lipsku. Po absolvování školy v roce 1978 odmítla nabídku spolupráce se Stasi. Ve složce tajné policie je zaznamenán její kritický postoj vůči komunistickému režimu a souhlas s činností polského opozičního odborového hnutí Solidarita.

V letech 1978 až 1990 pracovala jako vědkyně v Institutu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně v oboru kvantové chemie. Zde se již začala profilovat také politicky jakožto členka krajského vedení mládežnické organizace Svobodné německé mládeže pro agitaci a propagandu na Akademii a stala se její sekretářkou.

Během zaměstnání si dodělávala doktorát, absolvovala prací o rychlostních konstantách při reakcích jednoduchých uhlovodíků. Zajímavé je, že kolem roku 1985 navštěvovala studijně také Prahu, jelikož zde měla k dispozici modernější a potřebnou IT techniku, která v té době nebyla v NDR k dispozici.

Politická kariéra

Teprve koncem roku 1989 při převratu, tedy když jí bylo 35 let, se začala plně politicky angažovat. Vstoupila do nově vzniklé strany Demokratischer Aufbruch (DA) a později se stala její tiskovou mluvčí.

V roce 1990 se stala po volbách do lidové sněmovny NDR druhou mluvčí poslední vlády NDR premiéra Lothara de Maizière. Následně se po sloučení již zmíněné strany DA a východoněmecké CDU při znovusjednocení Německa stala automaticky členkou celoněmecké CDU. A tehdy se započala odvíjet její budoucí úspěšná kariéra kancléřky.

Nejprve byla zvolena do Spolkového sněmu (Bundestag). Ve vládě Helmuta Kohla se v lednu 1991 stala spolkovou ministryní pro ženy a mládež. Téhož roku byla zvolena místopředsedkyní celospolkové CDU a v letech 1993 až 2000 byla ještě k tomu zemskou předsedkyní CDU v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

V roce 1994 se stala ministryní ochrany prostředí, přírody a bezpečnosti atomových reaktorů, o čtyři roky později byla zvolena generální tajemnicí CDU. Tuto funkci vykonávala do roku 2000, kdy po aféře s nezákonným nakládáním s politickými dary odstoupil dosavadní předseda Helmut Kohl. Merkelová se od Kohla distancovala, tvrdě vůči němu vystupovala a získala si tak velké sympatie strany. Díky tomu nastoupila po Kohlovi na místo předsedkyně CDU.

Strana se musí naučit běhat, musí si důvěřovat, že i v budoucnosti může v boji proti svým politickým soupeřům obstát i bez svého starého válečného koně, jakým se Helmut Kohl často sám nazýval. Jako někdo v pubertě se strana musí odpoutat od rodičovského domu a jít vlastní cestou.
Angela Merkel k aféře Helmut Kohl v roce 1999

Pozici předsedkyně CDU si ještě více upevnila po volbách roku 2002, kdy se stala vedoucí opozice ve Spolkovém sněmu spolkové frakce CDU/CSU. Musela se ale vzdát již zamýšlené kandidatury na kancléřku.

Foto: European People's Party / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0

Kancléřkou Německa na mnoho let

Dočkala se v roce 2005, kdy CDU/CSU ve volbách těsně porazila dosud vládnoucí stranu SPD a Angela Merkel se stala spolkovou kancléřkou po Gerhardovi Schröderovi a první ženou na této pozici v historii země. V čele Německa setrvala neuvěřitelných 16 let až do roku 2021, kdy ji vystřídal Olaf Scholz.

Jaké jsou její nejzásadnější otisky do německé a evropské politiky?

  • Velmi se angažovala při snahách o vyřešení krize vzniklé kvůli velkému zadlužení některých členských států Eurozóny. Německo je největším věřitelem zadluženého Řecka.
  • Vystupovala aktivně proti Rusku v souvislosti s anexí Krymu v roce 2014 a podporovala protiruské ekonomické sankce.
  • Společně s americkým prezidentem Georgem W. Bushem prosazovala jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku a přesvědčovala ostatní evropské země, aby nezávislost Kosova uznaly též.
  • V rámci migrační krize v roce 2015 dostala i u nás v ČR punc „vítače a otevírače bran“. Její promigrační postoje ocenil americký prezident Barack Obama, naopak Donald Trump ji za to později tvrdě kritizoval, stejně jako třeba tehdejší bavorský premiér společně s předsedou její sesterské strany CSU. Její kultura vítání znamenala obrovský příliv blízkovýchodních uprchlíků do Německa a Angela všechny ujišťovala, že Německo uprchlickou vlnu zvládne. Podobně tehdy postupovaly např. evropské severské státy nebo Francie. Mnozí politici však Merkel vyčítali, že uvrhla Evropu do chaosu a že Německo miliony uprchlíků prostě nezvládne. Již o pár let později Německo podmínky pro imigraci zpřísnilo a naopak zjednodušilo možnosti deportovat uprchlíky zpět. Merkelová se také výrazně podílela na dohodě s Tureckem, která opět znamenala snížení počtu imigrantů.

Ústup z vrcholu

Vítací imigrační politika zlomila Merkelové vaz. Počínaje volbami v roce 2017 se dostavila série neúspěchů pro stranu CDU/CSU. Merkelová oznámila, že v roce 2018 již nebude znovu kandidovat na předsedkyni CSU, ale v úřadě kancléřky hodlá setrvat až do konce volebního období o pár let později a poté se již nehodlá ucházet ani o post kancléřky ani o poslanecký mandát. Potvrdila tehdy, že politiky zcela zanechá a stáhne se do soukromí, což skutečně v roce 2021 dodržela a spekulace, že se má stát novou předsedkyní Evropské komise, se tedy nepotvrdily.

Foto: Raimond Spekking / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Angela Merkel v roce 2023

Soukromý život a co dnes aktuálně dělá zručná pekařka a nemilovnice psů

Angela je podruhé vdaná a je bezdětná. První manželství s fyzikem Ulrichem Merkelem trvalo pět let do roku 1982 a po rozvodu si exmanželovo příjmení ponechala. Od roku 1998 je podruhé vdaná za berlínského univerzitního profesora chemie Joachima Sauera, se kterým vyvdala dvě nevlastní děti.

Dnes žije v centru Berlína a v Milmersdorfu asi 60 km severně od Berlína mají s manželem víkendový dům. Užívá si důchodu, každodenní život tráví čtením, túrami podél pobřeží Baltského moře a posloucháním klasických audioknih, jak prozradila v různých rozhovorech. Hodně se věnuje i cestování, na které dle svých slov neměla čas - respektive měla, ale pouze jako plánované politické cesty bez možnosti v klidu navštívit různé přírodní a kulturní památky, což teď aktivně dohání. Aktuálně také píše svoji životopisnou knihu, která by měla vyjít na podzim letošního roku.

Nedávno byla také kritizována za to, že ačkoliv skončila ve funkci před více než dvěma lety, stále si nechává od spolkové vlády proplácet některé výdaje. Mezi nimi třeba i služby osobní kadeřnice a vizážistky.

A dvě perličky na závěr - považuje se za skvělou pekařku a její švestkový koláč je proslavený po celém Německu. A nemá ráda psy a nikdy žádného neměla. V 90. letech ji totiž pes napadl a pokousal a od té doby se psů bojí. Toho využíval ruský prezident Putin, který při jejích návštěvách pravidelně nechával kolem ní volně běhat psy a bavil se jejími reakcemi zamrznutí a strachu, ačkoliv se snažila nedávat na sobě nic znát a nechtěla se nechat vyvést z míry.

Anketa

Jste zastánci otevřené a vítací politiky Angely Merkel vůči blízkovýchodním imigrantům?
Určitě ano
1,2 %
Spíše ano
0,9 %
Spíše ne
1,9 %
Určitě ne
96 %
Celkem hlasovalo 1624 čtenářů.

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkelov%C3%A1

https://www.idnes.cz/wiki/lide-ve-svete/angela-merkelova.K461003

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-vlasy-a-make-up-merkelove-porad-plati-stat-za-dva-roky-vydal-55-tisic-eur-235310

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-neochvejna-merkelova-vuci-rusku-jsem-postupovala-spravne-206740

https://www.tagesspiegel.de/meinung/was-macht-eigentlich-angela-merkel-der-leise-abschied-von-der-cdu-10908289.html

https://www.swp.de/panorama/personen/angela-merkel-ehemalige-bundeskanzlerin-heute-haus-jetzt-wohnung-eltern-kinder-ehemann-vermoegen-62830011.html

https://www.noviny.sk/politika/262302-najmocnejsia-zena-sveta-pekarka-boji-sa-psov

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz