Denník N

Ako funguje Putinova propaganda? Polovica opýtaných Rusov by vo fiktívnom scenári napadla Lotyšsko či Gruzínsko

Nedávna štúdia ukazuje, že mnohých Rusov možno pomerne ľahko presvedčiť, aby považovali vojenskú agresiu za nutnú. Podľa autorov výskumu mal Vladimir Putin dobrý dôvod myslieť si, že dokáže kontrolovať verejnú mienku, keď sa v roku 2022 rozhodol zaútočiť na Ukrajinu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vedci publikovali prvé experimentálne dôkazy o účinnosti Putinovej propagandy v Rusku.

Účastníci výskumu reagovali na fiktívny scenár, ktorý zahŕňal bezpečnostnú alebo kultúrnu provokáciu zo strany Lotyšska alebo Gruzínska.

Autori zistili, že ak po uvedenom príbehu nasledovali eskalačné propagandistické reakcie ruského prezidenta Vladimira Putina, podpora vojenskej agresie medzi opýtanými výrazne stúpla.

Podľa vedcov experiment ukazuje, že putinovská propaganda v krajine funguje. „Je to efektívny nástroj na zvýšenie verejnej podpory pre vojenskú intervenciu,“ uvádzajú politológovia Suthan Krishnarajan a Jakob Tolstrup v štúdii, ktorá vyšla vo vedeckom časopise Science Advances.

Údaje do výskumu sa zbierali vo februári a marci 2021, teda rok pred ruskou inváziou na Ukrajinu. „Ruský prezident tak mal dobrý dôvod myslieť si, že dokáže kontrolovať verejnú mienku, keď sa rozhodol začať vojnu na Ukrajine,“ píše dvojica autorov.

Politológ a spoluautor štúdie Jakob Tolstrup z univerzity v dánskom Aarhuse odpovedal Denníku N na niekoľko otázok, ktoré sa týkali publikovaného výskumu.

Fiktívne príbehy

Do experimentu sa zapojilo okolo 4-tisíc ruských občanov. Najprv si prečítali fiktívny príbeh o tom, ako v susednej krajine – Lotyšsku alebo Gruzínsku – urážajú a provokujú Rusko.

V jednom zo scenárov označila vláda susednej krajiny Rusko za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Vladimir Putin

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie