Sezónu splavovania v Trnavskom kraji otvoria výlety S Vesnou na vodu

Splavy po štyroch najväčších tokoch na území Trnavského kraja pripravuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) po zimnej prestávke. Už tretiu sezónu pozýva na plavbu po Malom Dunaji, Dunajských ramenách a Váhu a prvýkrát po Baťovom kanále. Informoval o tom Petra Hencelová z KOCR.

09.04.2024 09:00
debata

Výlety po tokoch majú názov S Vesnou po vodnej hladine. Upriamujú pozornosť na rozmanité možnosti trávenia voľného času, sezóna splavov trvá od jari do neskorej jesene.

„Rastúcu popularitu výletov po riekach potvrdzujú miestni splavovatelia, ale aj počet účastníkov. V roku 2023 ich bolo na troch riekach dohromady takmer 200 a všetky miesta v raftoch, člnoch a katamaránoch boli obsadené,“ konštatovala Hencelová. Rieky pritom nelákajú na adrenalínové nebezpečenstvá, ide o prevažne pokojné toky, ktoré bez problémov splavia aj úplní začiatočníci. Podujatie je vhodné aj pre rodiny s deťmi.

„Na stredu 1. mája sme pripravujeme vodácke výlety po známych trasách. Na Baťovom kanáli v tento deň tradične otvárajú vodácku sezónu,“ doplnila.

Na Váhu splavia účastníci podujatia úsek Sokolovce – Hlohovec, kde má najdlhšia slovenská rieka svoju pôvodnú, blúdivú podobu.

Nemenej zaujímavý je podľa Hencelovej splav poslednej vnútrozemskej delty Dunaja, kde sa výletníci presvedčia, že Dunajské ramená sú na jar plné života.

„Pozoruhodný je aj Malý Dunaj, na ktorom bude Vesna splavovať úsek od vodného mlyna Tomášikovo po obec Jahodná. Na Baťovom kanáli si v jeho jedinom slovenskom prístave záujemcovia môžu v predstihu prenajať motorové člny alebo sa po ňom odviesť zo Skalice v sprievode miestneho lodivoda,“ uviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj #Váh #Baťov kanál #Malý Dunaj