Hlavní obsah

Předsednictvo KDU-ČSL vyzvalo Svobodu, aby zvážil odchod ze strany. Ten nevidí důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsednictvo KDU-ČSL v úterý dopoledne v usnesení vyzvalo bývalého lidoveckého předsedu Cyrila Svobodu, aby zvážil odchod ze strany. Také se distancovalo od jeho aktivit, které se podle lidovců „neslučují s politickým směřováním strany“. Rozhodnout o vyloučení Svobody může celostátní výbor koncem dubna.

Foto: ČTK

Cyril Svoboda

Článek

„Předsednictvo KDU-ČSL vyzývá Cyrila Svobodu, aby vzhledem k mnoha svým mediálním vyjádřením, vzhledem ke svému nedávnému angažmá u předsedy ANO Andreje Babiše a vzhledem k nerespektování usnesení předsednictva KDU-ČSL z roku 2021 zvážil své členství ve straně, nebo jednání, které stranu poškozuje, nečinil,“ usneslo se předsednictvo KDU-ČSL.

Také se lidovecké předsednictvo distancovalo od aktivit Svobody, které se podle něj „dlouhodobě neslučují s politickým směřováním strany“.

„Jasně jsme řekli, že některé kroky Cyrila Svobody nejsou těmi, které by byly ve prospěch KDU-ČSL, a vnímáme je tak, že poškozují dobré jméno strany,“ komentoval krok pro novináře následně šéf strany Marian Jurečka. Podle něj jde o výrazně většinový názor v desetičlenném vedení strany.

„Žádní zastánci Cyrila Svobody nejsme.“ Lidovci budou rozhodovat o jeho budoucnosti ve straně

Domácí

Zda se bude hlasovat o vyloučení, není jasné

Předseda lidovců předpokládá, že se o tom budou lidovci bavit na příštím jednání celostátního výboru. To by mělo být ve čtvrtek 25. dubna.

Zda tam ale padne přímo návrh na hlasování o vyloučení Svobody, Jurečka prý v současné době „nedokáže jednoznačně říci“. „Jak bude jednat celostátní výbor poté, co o tom budeme mluvit, s tím vás seznámíme,“ řekl neurčitě novinářům.

Na jednání širšího vedení strany bude expředseda přizván. „Je to jasně dáno ve stanovách. Vždy je dotyčný člověk přizván a má možnost reagovat, vysvětlit věci, říct, proč některé kroky udělal,“ uvedl Jurečka.

Sám se chce ještě se Svobodou setkat. „Myslím, že jako předseda strany se s bývalým předsedou mám setkat a mluvit s ním mezi čtyřma očima. Jsem připraven mu své osobní výhrady říct do očí a nevzkazovat mu je přes média,“ dodal.

Lidovecké vedení usnesení přijalo poté, co místopředseda strany a ministr životního prostředí Petr Hladík v úterý dopoledne navrhl na předsednictvu vyloučení Cyrila Svobody. Vadí mu jeho politické výroky i to, že poskytl rozhovor proruskému webu Voice of Europe, který měl být proruskou sítí využit k ovlivňování evropských voleb.

Svoboda: Neodejdu, nevidím důvod

Svoboda Novinkám řekl, že sám od sebe stranu neopustí. „Nevidím sebemenší důvod, proč bych odcházel z KDU-ČSL. Nic jsem neprovedl. Kdybych odešel, přiznám, že jsem něco udělal blbě, ale já nic neudělal,“ uvedl.

„Nejsem v konfliktu s členskou základnou, konflikt vyvolal pan Hladík. Zavádí stalinistické metody vylučování člena strany pro názor,“ dodal Svoboda s tím, že ze strany ho prý ještě nikdo nekontaktoval.

„Všichni mi něco vzkazují přes média, nikdo mi nevolá ani nepíše,“ kroutil hlavou.

Hladík navrhne vyloučení Cyrila Svobody z KDU-ČSL za jeho proruské názory

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám