Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Fotbalisté se chtějí proti Lotyšům přiblížit Euru

Praha - Čeští fotbalisté uzavřou v úvodním letošním vystoupení první polovinu kvalifikace mistrovství Evropy 2016. Svěřenci Pavla Vrby vyhráli všechny čtyři dosavadní zápasy skupiny A a vedou tabulku. Pokud proti Lotyšsku udrží stoprocentní bilanci, velmi se přiblíží k postupu. Zápas začne na stadionu v Edenu v 18:00, přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web.

Sport
zdroj: ČT4

Češi na podzim zvítězili v kvalifikaci nad Nizozemskem (2:1), v Turecku (2:1), Kazachstánu (4:2) a nad Islandem (2:1). Zatímco v prvních dvou zápasech skupiny byli outsiderem, nyní jsou v pozici jasného favorita. Lotyšsko uhrálo jen dvě remízy při skóre 1:10.

"Je to poprvé, co jsme doopravdy stoprocentními favority. Všichni víme, že tu byla spousta zápasů, kdy Česko bylo favorit, a ty zápasy nedopadly nejlíp," řekl Vrba. "Musíme udělat maximum pro to, abychom měli po pěti kolech patnáct bodů. To by bylo úžasné a už bychom měli Euro na dohled," dodal.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK/AP autor: Uncredited

Pokud by Češi měli patnáct bodů, mohla by jim za určitých okolností chybět k postupu už jen jediná výhra. Na šampionát projdou první dva týmy z každé z devíti skupin a nejlepší mužstvo z třetích míst. Zbylých osm celků na třetích příčkách se utká v baráži.

"Bude na nás, jak se vyrovnáme s tím, že nám všichni budou připomínat, že jsme první a že jsme favorit. Chceme vyhrát a zajistit si co nejlepší pozici do posledních zápasů kvalifikace, abychom se nemuseli ohlížet na ostatní výsledky a měli vše ve svých rukách," podotkl gólman Petr Čech.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Češi se musejí připravit na to, že budou nejspíš dobývat lotyšský obranný val. "Myslím, že s naší hrou by neměl být takový problém hrát. Dřív si český tým často nedokázal poradit se zalezlými soupeři. Ale my můžeme uspět i proto, že je tady hodně hráčů ze Sparty a Plzně, kteří jsou každý týden zvyklí někde dobývat a dostávat se do bloku," řekl záložník Bořek Dočkal, který je s třemi brankami nejlepším českým střelcem kvalifikace.

Oproti podzimním zápasům dojde ke změnám v sestavě. Kvůli zraněním vypadli ze základní obranné čtveřice Pavel Kadeřábek s Tomášem Sivokem, které by měli nahradit Theodor Gebre Selassie a Václav Procházka. V záloze by tentokrát mohl dostat přednost Václav Pilař před Ladislavem Krejčím. Nejistý je start obránce Davida Limberského, protože nedokončil čtvrteční trénink.

Reprezentanti vyhráli s Lotyšskem všechny tři předchozí vzájemné duely. V samostatné historii nejprve pobaltského soupeře porazili po obratu na Euru 2004 2:1 a pak před necelými pěti lety v přípravě v Liberci 4:1.

Lotyši už sedm soutěžních zápasů nevyhráli a v nynější kvalifikaci jen jednou skórovali. Z penalty se proti Turecku (1:1) prosadil jablonecký útočník Valerijs Šabala. "S Českem to pro mě samozřejmě bude zvláštní v tom, protože hraju v české lize. Je vidět, že se Češi zvedají, ale my chceme zůstat v boji o postup a v tom nás udrží jen výhra. Češi jsou favoritem, ale před zápasem ještě nikdo neprohrál," řekl dvacetiletý hráč.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba si absenci Limberského proti Lotyšům nepřipouští

Předpokládané sestavy:

ČR: Čech - Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický, Pilař - Lafata.

Lotyšsko: Kolinko - Gabovs, Dubra, Gorkšs, Kurakins - Ikaunieks, Zjuzins, Fertovs, A. Višnakovs - Šabala - E. Višnakovs.

Absence: Sivok, Kadeřábek, Řezník, Bičík (všichni zranění), Rajtoral (nemoc), Kozák (rekonvalescence), Limberský (nejistý start) - Cauna (zranění).

Nejlepší střelci z aktuální nominace: Rosický (22) - A. Višnakovs (7).

Nejlepší střelci v kvalifikaci: Dočkal (3) - Šabala (1).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články