Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zastánci manželství gayů v Senátu skládají zbraně, obávají se o sněmovní kompromis. Odpůrci vidí šanci ho „vyčistit“

Senátor Michael Canov. Foto: ČTK
Senátor Michael Canov. Foto: ČTK

V Senátu se rýsuje dohoda mezi kluby, podle které by se plénum vůbec nezabývalo rozšířením práv stejnopohlavních párů, jež na konci února prošlo Sněmovnou. Ta zamítla plné zrovnoprávnění. Jeho zastánci v Senátu se obávají, že pokud by prošlo v Senátu, ve Sněmovně by následně spadlo pod stůl i schválené dílčí zlepšení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Obávám se, že když přijmeme nějaký pozměňovák a vrátíme návrh do Sněmovny, tak nakonec nebude nic,“ řekl Deníku N senátor Jiří Růžička (TOP 09). Ten jako předseda výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu navrhl, aby Senát během projednávání „partnerství“ vyjádřil vůli se návrhem zákona nezabývat.

Je to jedna z možností, jak se může horní komora k návrhu postavit. V takovém případě je tímto usnesením návrh zákona Senátem přijat. Novela by tak zamířila přímo k prezidentovi na podpis.

Senátoři by se tak vyhnuli jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Rodina a vztahy

Senát

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější