Hlavní obsah

110 let od Hrabalova narození: Muzeum kupí věci do spisovatelovy chaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Stovky těch nejobyčejnějších věcí od štokrlete přes hrnce až po skříně, ale i psací stroj nebo spousty knih se hromadí v depozitáři Polabského muzea v Sadské na Nymbursku. Všechny tyto předměty tady čekají na dokončení rekonstrukce chaty po spisovateli Bohumilu Hrabalovi v nedaleké osadě Kersko.

Chata po Bohumilu Hrabalovi v Kersku se po rekonstrukci stane jednou z expozic Polabského muzeaVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Ve čtvrtek 28. března uplynulo přesně 110 let od spisovatelova narození. Od tohoto data lze rezervovat termín prohlídky chaty. Slavnostní otevření je naplánované na 17. května a první objednaní návštěvníci z řad veřejnosti sem budou moci přijít od 18. května.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Součástí Hrabalovy stezky bude od května možnost prohlídky spisovatelovy chaty

Mezitím se finišuje se stavebními úpravami chaty a pracovníci muzea shánějí předměty do expozice.

„Chata bude úplně normálně zařízená a zabydlená a měla by vypadat, jako by ji Bohumil Hrabal právě opustil. Proto hledáme podle dobových fotografií věci, které tam Hrabal měl,“ objasnil ředitel Polabského muzea Jan Vinduška, když nesl do depozitáře další krabici plnou porcelánového nádobí a ukazoval také třeba remosku, která je originálem přímo z Hrabalovy domácnosti.

Hrabal a jeho fízl poprvé na českém jevišti

Kultura

„Ozval se nám třeba i člověk, že viděl nějaký dokument a má doma úplně stejnou televizi, jaká byla v chatě, a dovezl nám ji,“ ukazoval ředitel na unikátní exemplář stařičké televize Toshiba.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ředitel Polabského muzea Jan Vinduška připravuje Hrabalovy knihy do expozice v Kersku

Přečíst knihu

V další místnosti se nahromadily hned čtyři psací stroje, glóbus nebo bedny s knihami.

„V garáži chaty vznikne zázemí pro průvodce, ale bude tam také regál s Hrabalovými knihami. Našim cílem je, aby si tady návštěvník třeba začal listovat, chvíli se začetl a odcházel odtud s úmyslem přečíst si nějakou Hrabalovu knihu. Spousta lidí zná filmy, ale knihy příliš ne,“ podotkl Jan Vinduška.

Pracovníkům muzea se díky vyhlášené sbírce podařilo nashromáždit zhruba polovinu hledaných předmětů.

„Nebude to úplně jednoduché vybavit, kamna máme zamluvená, ale chybí třeba ještě skříňka v kuchyni pod okno nebo velká skříň do horní místnosti,“ uvedl Vinduška, podle něhož se průběžně aktualizuje zveřejněný seznam věcí, které ještě budou potřeba a které se třeba postupně budou do chaty dodávat i po jejím zpřístupnění veřejnosti.

Návrat do minulosti

Samotnou chatu mají zatím stále v rukou stavebníci, kteří ji vracejí do stavu z 80. let, kdy tady ještě Hrabal pobýval. Přesně v den výročí Hrabalova narození tady pracovali například elektrikáři.

„Architekti jsou hodně hákliví na detaily, takže to není snadné, ale už je ukotvené schodiště, renovovaná vrata, brzy by se měla dělat omítka,“ přiblížil postup prací ředitel muzea.

Chata by neměla vypadat dokonale jako nová, návštěvníky by tak neměly překvapit sem tam křivé zdi nebo to, že se nepoužily nejmodernější stavební metody a materiály. Smyslem je návrat do Hrabalovy doby.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Interiér Hrabalovy chaty je před dokončením

Chata bude přístupná pro menší skupiny návštěvníků po předchozí rezervaci termínu návštěvy. Objekt totiž není moc prostorný a provádět velké skupiny by byl problém.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Na Hrabalově chatě finišuje rekonstrukce před otevřením expozice

V Kersku Hrabal pobýval hlavně v 70. a 80. letech minulého století a napsal zde řadu svých knih.

Po spisovatelově smrti v roce 1997 připadl domek se zahradou sousedům, kteří se o Hrabala ke konci jeho života starali. Od nich pak v roce 2021 koupil celý objekt Středočeský kraj. Ten dal chatu do správy Polabskému muzeu, které zde připravuje expozici.

Bohumila Hrabala připomínají fotografie instalované na provázku

Divadlo

Polský publicista Aleksander Kaczorowski o Bohumilu Hrabalovi: Byl evangelista radosti života

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám