Denník N

Čínske povolenie na špionáž je načase zrušiť

Do tretice. Čínsky líder Si Ťin-pching. Foto - TASR/AP
Do tretice. Čínsky líder Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP

Slabá politika a kapitulácia pred Pekingom spôsobili, že Británia sa stala obeťou špionáže, kybernetických útokov a zberu údajov. Zvrátiť túto situáciu nebude ľahké, ale musíme konať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Komunistická strana Číny sa chce stať najmocnejšou politickou organizáciou na svete. Británia je v jej hľadáčiku. A my sa krčíme a váhame. Pred niekoľkými týždňami sme sa dozvedeli o útokoch na našich poslancov, ktorí sa postavili Číne. Za obete boli označení dvaja konzervatívci, sir Iain Duncan Smith a Tim Loughton, ako aj Stewart McDonald zo Škótskej národnej strany a nezávislý člen Hornej snemovne lord Alton z Liverpoolu, i keď útoky sa podľa amerického ministerstva spravodlivosti týkali 43 emailových adries členov britského parlamentu.

Je ťažké brániť sa

Kybernetické špehovanie je elektronickým ekvivalentom vlámania, pričom každý prvok vášho súkromného a profesionálneho života je vystavený odhaleniu, skresleniu, možnosti vydávať sa za niekoho iného a inému zasahovaniu. Aj keď je to nepríjemné, spomínané štyri obete by to mali brať ako pochvalu. Ako členovia (spolu s desiatkami zákonodarcov z ďalších dvadsiatich krajín) Medziparlamentnej aliancie pre Čínu, ktorá upozorňuje na pekinskú hrozbu, zjavne niečo robia správne.

My ostatní až tak nie. Reakcia vlády bola tlmená rovnako ako jej odpoveď na čínsku krádež celej britskej databázy voličských zoznamov. Túto krádež, o ktorej sme informovali už pred rokom, sa úrady priznali až teraz. A naša reakcia na to všetko? Oliver Dowden, podpredseda vlády, vystúpil v Dolnej snemovni so zvláštne nevýrazným prejavom. Ministerstvo zahraničných vecí prejavilo svoj nesúhlas čínskemu veľvyslancovi. Uvalili sme sankcie na dve osoby a jednu spoločnosť, ktoré sú zrejme napojené na štátom podporovanú hackerskú skupinu APT 31.

Oveľa závažnejší kybernetický útok, ktorý vo februári odhalili americkí predstavitelia, u nás sotva vyvolal nejaký rozruch. Američania uviedli, že hackerská skupina Volt Typhoon sa už päť rokov zameriava na kriticky dôležitú infraštruktúru – vodu, energiu, telefóny, dopravu – v USA i ďalších krajinách vrátane Británie. Namiesto nasadzovania ploštíc kradnú heslá a prihlasovacie údaje a potom sa zmocňujú softvéru, ktorý riadi systém. V kybernetickom žargóne ide o „living off the land“. Proti takýmto útokom je ťažké sa brániť, odhaliť ich a eliminovať.

Všetko je čínska záležitosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie