Biden řekl Netanjahuovi: USA se nezapojí do útočných operací proti Íránu

Podle informací zdroje CNN v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem americký prezident Joe Biden jednoznačně deklaroval, že Spojené státy se nezapojí do žádných útočných operací proti Íránu.

Biden také zdůraznil, že Izrael by měl „počítat dnešní noc jako vítězství“.

Během telefonického rozhovoru mezi americkým prezidentem a izraelským premiérem se téma dostalo na stůl poté, co Írán odpálil 200 dronů a raket. Washington zhodnotil, že íránský útok byl z velké části neúspěšný a zdůraznil vynikající vojenské schopnosti Izraele.

Joe Biden dříve prohlásil, že s pomocí amerických jednotek se Izraeli podařilo sestřelit téměř všechny přilétající drony a rakety. Během útoku nebyly poškozeny žádné americké síly ani zařízení na Blízkém východě.

V pozdních sobotních večerních hodinách (SELČ) 13. dubna Írán odpálil směrem k Izraeli desítky raket a dronů jako reakci na útok na jeho konzulát v Damašku na začátku dubna. Izrael uvádí, že celkem bylo vypuštěno asi 200 dronů. Izraelské obranné síly (IDF) vyhodnotily škody jako minimální.

Íránské revoluční gardy uvedly, že jejich bezpilotní letadla a rakety zasáhly izraelské cíle. Zprávy médií informují, že desítky raket a dronů byly mimo Izrael sestřeleny Spojenými státy, Velkou Británií a Jordánskem.

Související

Více souvisejících

Válka v Izraeli s Hamásem 2023 (Gaza) Írán Joe Biden Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 2 hodinami

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy