Denník N

Chaos je rebrík, po ktorom sa stúpa nahor

Na Kapitol liezli aj po stene. Foto - TASR/AP
Na Kapitol liezli aj po stene. Foto – TASR/AP

Jediným riešením protisystémových nálad je nájsť spôsob, ako odstrániť základné frustrácie, a zároveň zostať oddaný demokratickým normám.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Obľuba katastrofických a postapokalyptických filmov, v ktorých ľahne popolom celá civilizácia až na malú skupinku zachránených, masové streľby na školách, nájazd pomaľovaných priaznivcov Donalda Trumpa do kongresu, rozširovanie klamstiev o politických oponentoch, ale aj obľuba politických strán, ktoré od základov rozvracajú demokratický systém, môžu mať spoločného menovateľa. Podľa záverov štúdie skupiny vedcov má totiž približne 15 – 20 percent populácie tzv. potrebu chaosu.

Na zmeranie potreby chaosu použili vedci výroky, ktoré zahŕňajú nevinné a skryté myšlienky na katastrofy v iných krajinách, snívanie o katastrofe, ktorá zahubí celé ľudstvo, a len malá skupina vyvolených začne budovať nový svet, prianie, aby boli od základov zničené všetky inštitúcie – pretože začať fungovať môžu len na úplne nových základoch, alebo pocit nudy, ktorú zaženie len chaos a túžba ničiť krásne veci.

Z čoho tento viac či menej skrytý postoj pramení?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie