Jak se vybavit na první jarní výlet do hor?

Jak se vybavit na první jarní výlet do hor?

Jaro je jedním z nejlepších období pro výlety do hor. Příroda se probouzí, sníh se rozpouští a krajinu zdobí první květy. V horách vás však může zastihnout proměnlivé počasí, které vyžaduje pečlivou přípravu. Ať už jste začátečník nebo zkušený turista, správná výbava vám zajistí pohodlí a bezpečnost na cestách.

Základní nutná výbava

Klíčem k nejen k pohodlí, ale i ochraně je volba správného outdoorového oblečení. To musíte vždy přizpůsobit předpovědi počasí na horách. Jarní počasí vás může pořádně překvapit. Přes den teplo na kraťasy, ale jakmile sluníčko zajde za kopec, může vám být zima. Základem je vrstvení. Začněte s funkčním prádlem, které odvádí pot a zároveň vás během pohybu zahřeje. Oblíbenou základní vrstvou je merino vlna, kterou si lidé oblíbili i z toho důvodu, že ani po několika dnech nezapáchá. Další variantou je třeba materiál Siberium od české značky Kilpi, který je oproti merinu vysoce odolný proti oděru. 

Jako druhá vrstva je vhodná mikina. Oblíbené jsou mikiny fleecové nebo opět merino mikiny. Obyčejné mikiny nebudou mít schopnost odvádět dál vlhkost z těla. Třetí vrstvou je membránovou bunda, která vás ochrání před větrem a deštěm. Alternativou jsou softshellové bundy, kterou bývají zpravidla těžší a méně skladné. Pokud hodláte vyrazit brzo ráno, doporučujeme přibalit i tenkou péřovou bundu nebo vestu, která vás při nízkých teplotách dobře zahřeje. 

Nedílnou součástí každé základní výbavy je kvalitní obuv. Investujte do kvalitní turistické obuvi s dobrou trakcí a podporou kotníků. Voděodolnost je nezbytná proti ranní rose nebo nečekaným potokům.

Pro jednodenní výlet postačí batoh o objemu 20–30 litrů. Vyberte si model s pohodlnými popruhy a dostatečným množstvím kapes pro snadný přístup k vašim věcem. 

Helena Schrommová testovala batoh Glacier-u od Kilpi: „Za mě je batoh GLACIER-U 30L velmi povedeným kouskem a je mým oblíbencem mezi Kilpi batohy. Je to můj parťák na cesty, jelikož ho tahám všude a vždycky, a tak dostává batoh dost zabrat a musím říct že i po delší době užívání na něm není známka poškození a materiál je velmi kvalitní. Jsem zvyklá mít u sebe vždy dostatek jídla, pití a potřebné oblečení a je pro mě důležité, že je batoh dostatečně veliký a zároveň perfektně padne a je možné s ním sportovat.” Celou recenzi si můžete přečíst zde.

Technické vybavení

Zapomínat byste neměli ani na základní technické a bezpečnostní vybavení jako je:

  • navigace – mapa, kompas, GPS navigaci nebo aplikaci ve smartphone,
  • lékárničku s první pomocí,
  • píšťalku pro případ nouze,
  • multifunkční nůž,
  • sluneční brýle,
  • opalovací krém s vysokým faktorem,
  • čelovku pro případ zatmění. 

Jídlo a hydratace

Nedostatek energie vás může překvapit i na jednoduchém treku, a proto je potřeba myslet i na energetické jídlo. Sáhnout můžete po vysokoenergetických snackách jako jsou ořechy, sušené ovoce, energetické tyčinky, sušené maso, čokoláda. Skvělou volbou je také lyofilizované ovoce, které je velmi lehké, ale chutné. Mezi klasické oblíbené jídlo patří sendviče s vysokým obsahem bílkovin. Vzít si sebou můžete i salámy, klobásy, tvrdé sýry, které vydrží, a pečivo či tortilly. Klíčová je také hydratace. Přibalte si dostatek vody nebo systém na čištění vody. 

Fotografické vybavení

Pro milovníky fotografie doporučujeme lehký, ale kvalitní fotoaparát, který snese nároky terénu. Nezapomeňte na ochranné pouzdro a možná i malý stativ pro dokonalé snímky hor.

Jarní výlet do hor může být nezapomenutelným dobrodružstvím, pokud jste na něj správně připraveni. S tipy na výběr vybavení, oblečení a nutných potřeb se můžete vydat na cesty s jistotou, že jste na vše připraveni. Užijte si kouzlo probouzející se přírody na maximum a v bezpečí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: