UNESCO památky Německa – 2. část

UNESCO památky Německa – 2. část

V předchozím článku o německých UNESCO památkách jsme si představili 4 navržené trasy podle Germany Travel tak, aby si každý návštěvník Německa jednoduše vybral, jaká místa ho zajímají. Nyní si představíme zbylé 4 trasy, a podle těchto dvou článků, můžete projet všechny UNESCO památky v Německu bez většího plánování.

Odkaz na předchozí článek najdete zde.

5) Kulturní trasa

  • Quedlinburg

Malebné historické město s bohatou středověkou atmosférou a zachovalou architekturou. Nejvýznamnější památkou je Quedlinburský zámek, který byl sídlem německých králů a královen v době Svaté říše římské. Další významnou částí města je historické centrum s jeho středověkými uličkami, domy, tradičními trhy a festivaly.

  • Eisenach

Jednou z nejvýznamnějších památek v Eisenachu je hrad Wartburg, který je spojen s řadou historických událostí, včetně pobytu Martina Luthera, který zde přeložil Nový zákon do němčiny. Další významnou památkou v Eisenachu je Geburtshaus, dům, kde se narodil slavný skladatel Johann Sebastian Bach. Dům nyní slouží jako muzeum a připomíná život a dílo tohoto hudebního génia.

  • Bamberg

Malebné město, které je známé svým historickým centrem a bohatým kulturním dědictvím. Dominantou města je katedrála Bamberger Dom, která je jedním z nejvýznamnějších kostelů v Německu. Bamberg je také známý svými pivovary a pivní kulturou. Město má dlouhou tradici výroby piva a je domovem několika tradičních pivovarů.

  • Norimberk

Historické centrum města, obklopené středověkými hradbami, je považováno za jedno z nejzachovalejších ve střední Evropě. Jednou z nejvýznamnějších památek v Norimberku je Norimberský hrad (Nürnberger Burg), který dominuje nad městem a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu. Další významnou památkou je gotický kostel sv. Sebalda, který je spojen s městskou historií a je považován za architektonický skvost.

Norimberk: Císařský hrad ©CTZ Nürnberg/Uwe Niklas
Norimberk: Císařský hrad ©CTZ Nürnberg/Uwe Niklas

Norimberk je vyhlášený svými vánočními trhy, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na světě. Tyto trhy přitahují návštěvníky z celého světa a nabízejí tradiční vánoční atmosféru, regionální speciality a ručně vyrobené řemeslné výrobky.

  • Würzburg

Würzburg je známý svými památkami a víny. Jednou z nejvýznamnějších památek v Würzburgu je Residenz, nádherný palác, považován za vrcholné dílo německého baroka a je známý svými nádhernými interiéry a zahradami. Další významnou památkou v Würzburgu je Kostel svatého Kiliána, zajímavý svými pozoruhodnými freskami a historickými artefakty.

Würzburg: Starý most přes řeku a pevnost Marienberg ©DZT/Francesco Carovillano
Würzburg: Starý most přes řeku a pevnost Marienberg ©DZT/Francesco Carovillano
  • Frankfurt nad Mohanem

Po skončení kulturní trasy je možné navázat na trasu rodinnou a začít tak přímo ve Frankfurtu.

6) Rodinná trasa

  • Frankfurt nad Mohanem

Mezi ty nejvýznamnější památky Frankfurtu patří katedrála svatého Bartoloměje, symbol města, která se pyšní nádhernou gotickou architekturou a unikátním interiérem. Dále pak historické centrum města, Römerberg, s malebnými domy a památníky, které představují bohatství a význam města v obchodní historii Evropy. Na seznamu UNESCO také najdete jednu z nejstarších botanických zahrad na světě, která hostí rozsáhlé sbírky rostlin z celého světa.

Jen 45 minut vlakem od Frankfurtu leží Saalburg, jedna z nejvýznamnějších zachovalých římských pevností na tomto území. Saalburg poskytuje fascinující pohled do života na hranicích Římské říše. Návštěvníci zde mohou prozkoumat rekonstruovanou pevnost, včetně věží, hradeb a budov. Saalburg je nejen důležitou historickou památkou, ale také vzácným svědectvím o římské přítomnosti v této části Evropy.

  • Koblenz

Při cestě z Frankfurtu do Koblenz zastavte zhruba v polovině cesty v Sankt Goarshausen – malebném městečku, ležícím na břehu Rýna. Jeho historie sahá až do středověku, a dnes je známé především díky svému impozantnímu hradu Rheinfels a romantické atmosféře.

Koblenz: Zámek Stolzenfels © Koblenz-Touristik GmbH/Swantje Nickolay
Koblenz: Zámek Stolzenfels © Koblenz-Touristik GmbH/Swantje Nickolay

Necelé 2 hodinky vlakem od Koblenz narazíte na jedno z nejstarších měst Německa – Trier. Mezi nejvýznamnější památky patří Porta Nigra, impozantní římská brána z 2. století, další významnou památkou je Trierer Dom, nejstarší katedrála v Německu, nebo Konstantinova bazilika. Díky svému bohatému kulturnímu dědictví je Trier často nazýván „Rome of the North“.

  • Kolín nad Rýnem

Město je známé svým impozantním historickým centrem a bohatou kulturní scénou. Má hned několik památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO. Nejvýznamnější z těchto památek je gotická katedrála svatého Petra a Pavla, známá jako Kölner Dom. Tato katedrála je nejen jedním z největších a nejvýznamnějších gotických kostelů na světě, ale také symbolizuje architektonickou a stavební dokonalost středověku. Další významnou památkou je staré město s jeho historickými budovami, jako je radnice, Stará tržnice a mnoho dalších středověkých domů.

Za pouhých 30 minut z Kolína nad Rýnem dojedete vlakem až k zámku Augustusburg. Tento barokní zámek je považován za mistrovský příklad německého raného baroka a je spojen s významnými historickými událostmi.

Aachenská katedrála, známá také jako Katedrála Panny Marie, která je spojena s Karlem Velikým, leží pouze 1 hodinu od Kolína nad Rýnem. Tato katedrála je významná svou architekturou a jako místo korunovace několika německých králů a královen. Aachen je také známé svými termálními prameny a historickým středem města, který je plný malebných uliček, tržišť a historických budov.

Aachen: Dóm ve večerním světle ©Lookphotos/Travel Collection
Aachen: Dóm ve večerním světle ©Lookphotos/Travel Collection

Nejširší nabídku průvodců a map Německa (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

7) Odpočinková trasa

  • Frankfurt nad Mohanem

Trasa opět začíná ve Frankfurtu, takže se k místům návštěvy můžete inspirovat výše, nebo zažijte ten opravdový relax v Palmengarten, jedné z nejstarších botanických zahrad na světě. Tato oáza zeleně nabízí návštěvníkům únik z městského ruchu a prostor pro relaxaci a odpočinek.

Nedaleko od Frankfurtu láká lázeňské město Bad Ems svými termálními prameny a lázeňskou tradicí, která sahá až do římských dob, historickými lázeňskými budovami, nádhernou krajinou a klidnou atmosférou. Bad Ems také nabízí možnosti pro lázeňské procedury, wellness a rekreační aktivity, jako jsou procházky po okolní krajině, cyklistika a vodní sporty na řece Lahn.

Frankfurt nad Mohanem: Botanická zahrada Palmengarten ©DZT/Christoph Boeckheler
Frankfurt nad Mohanem: Botanická zahrada Palmengarten ©DZT/Christoph Boeckheler
  • Baden-Baden

Elegantní lázeňské město, známé svou historií, kulturou a termálními prameny. Město je obklopeno malebnou krajinou a nabízí návštěvníkům luxusní lázeňské procedury, kulturní akce a příležitosti k relaxaci a odpočinku. Jednou z nejvýznamnějších atrakcí v Baden-Baden je Friedrichsbad, historické lázně z 19. století, které jsou známé svými termálními bazény a rituály pro regeneraci těla a mysli. Další lázeňské zařízení zahrnují moderní Caracalla-Therme, které nabízí rozsáhlé termální bazény, sauny a wellness procedury. Mimo lázeňství můžete v Baden-Badenu navštívit také slavné kasino, které je jedním z nejstarších v Evropě, nebo kulturní instituce, jako je Festspielhaus, jedno z největších operních a koncertních zařízení v Německu.

  • Kostnice

Pokračujte necelé 3 hodiny do města Constance u jezera Obersee Bodensee, a přitom navštivte Mainau Island, neboli „Ostrov květin“, jednu z nejznámějších atrakcí regionu. Mainau je totiž známý pro své květinové výstavy, které zahrnují různé druhy květin, rostlin a stromů z celého světa.

  • Füssen

Pohádkový hrad Neuschwanstein je považován za jedno z nejznámějších a nejikoničtějších architektonických děl v Evropě. Neuschwanstein je symbolem romantické architektury a inspiroval mnoho umělců, spisovatelů a filmařů. Hrad je známý svými věžemi, střechami a malebným umístěním na útesu nad jezerem.

8) Cestování časem

  • Mnichov

Jednou z hlavních atrakcí je Mariánské náměstí (Marienplatz), kde se nachází historická radnice s věží a slavnými hodinami Glockenspiel. Mnichov je také proslulý svými pivovary a pivními zahradami. Bavorská kultura piva je zde živá a návštěvníci mohou ochutnat tradiční místní piva v hospodách a pivnicích, jako je slavná Hofbräuhaus. Mezi další významné památky v Mnichově patří Národní muzeum Bavorska (Bayerisches Nationalmuseum), Englischer Garten (Anglický park) a Národní divadlo (Nationaltheater). Mnichov je také známý svými festivaly a událostmi, jako je Oktoberfest, největší pivní festival na světě, který přitahuje miliony návštěvníků každý rok.

Mnichov: Panorama, věže v centru města ©München Tourismus/Jörg Lutz
Mnichov: Panorama, věže v centru města ©München Tourismus/Jörg Lutz
  • Ulm

Ulmský dóm (Ulmer Münster) je nejvyšší gotickou katedrálou na světě. Tato impozantní stavba je symbolem města a jednou z jeho nejvýznamnějších památek. Turisté mohou navštívit interiér katedrály a vychutnat si úchvatný výhled na město z vyhlídkové plošiny ve věži.

Po prozkoumání památek ve městě, vyrazte na kole podél malebného a osamělého údolí z doby ledové. Na úseku 45 km narazíte na 6 UNESCO památek včetně jeskyně z doby ledové

  • Mainz

Vydejte se do ShUM (hebrejské iniciály měst Speyer, Worms a Mohuč), která se nachází v bývalých císařských katedrálních městech zahrnuje Speyerský židovský dvůr se stavbami synagogy pozůstatky ješivy (náboženské školy), nádvořím a dosud neporušenou podzemní lázní. Součástí je také Starý židovský hřbitov v Mohuči a nejstarší židovský hřbitov Evropy ve Wormsu.

  • Darmstadt

Jedním z významných míst v Darmstadtu je Mathildenhöhe, umělecká a kulturní čtvrť města. Další významnou atrakcí na Mathildenhöhe je Rusalka Fontána (Rusalka-Brunnen), symbolická fontána se sochami, která představuje mytické postavy. Darmstadt je také domovem Technické univerzity Darmstadt, která je známá svými vědeckými a technologickými inovacemi. Město má bohatou historii ve vědeckých oblastech, jako je chemie a fyzika, a je známé jako „Město vědy“.

  • Kassel

Jednou z hlavních turistických atrakcí v Kasselu je Bergpark Wilhelmshöhe, rozlehlý park s barokní zahradou a vodními prameny. V parku se nachází Herkulova socha a vodní kaskády, které jsou považovány za symbol města.

Kassel: Zámek Wilhelmshöhe se zahradou ©DZT/Florian Trykowski
Kassel: Zámek Wilhelmshöhe se zahradou ©DZT/Florian Trykowski

Kassel je také známý díky svému kulturnímu dědictví a uměleckým událostem. Jedním z nejvýznamnějších je Kasselský umělecký festival (documenta), který se koná každé čtyři až pět let a představuje nejnovější trendy v mezinárodním umění. Tento festival přitahuje umělce a návštěvníky z celého světa. Mimo období festivalu je v Kasselu také spousta muzeí a galerií, jako je například Muzeum bratří Grimmů, které je věnováno slavným německým pohádkářům Jacobu a Wilhelmu Grimmovým, kteří v Kasselu žili a pracovali.

Germany Travel je turistická centrála, jejíž cílem je zprostředkování krás, rozmanitosti a živosti Německa lidem všech věkových kategorií v Německu i v zahraničí.

Germany Travel logo

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí