Denník N

Vývoj bojov (781. deň): V optimistickom scenári vydržia Rusom zásoby tankov do leta 2025, v pesimistickom minimálne o rok dlhšie

Ruský tank počas bojov na Ukrajine. Foto - TASR/AP
Ruský tank počas bojov na Ukrajine. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Sklady ruských tankov sa vyprázdňujú, zásoby sa míňajú, v oprave dominujú zastarané tanky T-62.
  • Padla Bohdanivka pri Časovom Jare, nasleduje bitka o prekonanie kanála, ktorý bráni mesto.
  • Čelné útoky na Robotyne zatiaľ nemajú úspech, Rusi sa môžu pokúsiť ho obísť.
  • Mapy dňa – Časiv Jar
  • Videá dňa – čo zostalo z Robotyného; ruské obrnené vozidlo sa vyparilo; ruský dron naháňa ukrajinský vrtuľník; ukrajinský Su-27 zhadzuje francúzsku bombu a vystreľuje americkú raketu; dron sleduje ruský delostrelecký radar.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 14. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzitým iná.

Sklady ruských tankov sa vyprázdňujú, zásoby sa míňajú, v oprave dominujú zastarané tanky T-62. Z času na čas sa objavia správy, že Rusi vyrobia ročne 1500 tankov. Tvrdenie rozšírili oni sami, ale preberajú ho aj západné zdroje.

Je však mimo akejkoľvek reality predpokladať, že – aj keď by bolo toto číslo reálne – ide o novovyrobené stroje. Drvivú väčšinu tvoria zrepasované kusy vytiahnuté zo skladov po sovietskej armáde, v ktorých ležali v niektorých prípadoch aj desaťročia ako strategická záloha. Keby Rusi naozaj dokázali vyrobiť 1500 úplne nových tankov za rok, videli by sme ich na záberoch z bojiska. To sa však nedeje. Čo však vidno, sú rôzne modernizované staršie typy.

Aká je ich zásoba, je otázka, na ktorú pozná odpoveď iba ruské velenie, ale o to viac zaujíma všetkých ostatných. Z času na čas sa objavia rôzne analýzy a odhady, ktoré sa pokúšajú vypočítať ruské zásoby tankov, ktoré tvoria gro nových dodávok jednotkám na fronte.

Základný údaj, z ktorého sa dá vychádzať, pochádza z ročenky The Military Balance 2021, podľa ktorej vtedy mala ruská armáda v aktívnej službe približne 3600 tankov. Podľa údajov Oryx k dnešnému dňu Rusi preukázateľne prišli o 2931 kusov – 2776 zničených, ukoristených a opustených + 155 poškodených (podľa projektu Warspotting 2523 + 136 poškodených). Teda o veľkú väčšinu tankov spred invázie.

Počítanie však nie je také jednoduché, lebo Rusi už dávno strácajú aj stroje vyrobené alebo spojazdnené po februári 2022 a skutočné straty sú vyššie ako vizuálne. Ide teda iba o orientačné údaje. Na odhad bojaschopnosti ruskej armády je navyše kľúčový údaj o tankoch uložených v skladoch.

Aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie