Denník N

Čína je z dlhodobého hľadiska hrozivejšia ako Rusko

Výročie narodenia Karla Marxa si v roku 2018 nepripomenul len Jean-Claude Juncker, ale aj čínski komunisti. Foto – TASR/AP
Výročie narodenia Karla Marxa si v roku 2018 nepripomenul len Jean-Claude Juncker, ale aj čínski komunisti. Foto – TASR/AP

Pokiaľ ide o vedeckú a technologickú súťaž, Rusko nie je veľmocou, no Čína tvorí samostatnú kategóriu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Hanebné váhanie v Berlíne, Washingtone i v ďalších hlavných mestách Západu znamená pre Ukrajinu obrovské ľudské a fyzické náklady – a vytvára veľké riziko pre všetkých. Ruská vojnová mašinéria sa nezastaví, kým nebude porazená. Buď s pomocou Ukrajiny vyhrá Západ, alebo budeme neskôr bojovať s Ruskom niekde inde a za oveľa horších podmienok.

To je dosť pochmúrna predstava. Ale hrozba zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS) je oveľa väčšia. Rusko sa snaží predovšetkým obnoviť sféru vplyvu vo svojom susedstve. Môže aj spôsobiť problémy ďaleko v zahraničí, najmä v subsaharskej Afrike. Na rozdiel od svojho predchodcu Sovietskeho zväzu však neašpiruje na globálnu nadvládu. Večná neistota ZSSR, ilúzie o vlastnej vznešenosti a túžba po uznaní podnietili jeho snahu o globálnu moc. Pre Rusko so 140 miliónmi ľudí a talianskym HDP (2 bilióny dolárov) sú takéto ambície z ríše fantázie.

Môže a aj to robí

Vedenie ČKS chce rovnako ako Kremeľ zo všetkého najviac zostať pri moci. Zúrivo a systematicky potláča hrozby zvnútra dozorom, ktorý nemá v histórii obdobu. Rovnako ako Kremeľ, aj ona sa snaží riešiť vonkajšie hrozby, lenže robí to v oveľa väčšom rozsahu. Rusko dosiahlo niekoľko skromných úspechov pri presviedčaní svojich diaspór, najmä v Nemecku a Francúzsku. Ale cieľ ČKS je kontrolovať všetku aktivitu diaspór všade na svete. Navyše vďaka obrovskému množstvu osobných informácií, ktoré zbiera a triedi umelá inteligencia, aby odhalila vzorce a anomálie, Čína získala mimoriadne poznatky o západných spoločnostiach. Žiadna vláda či jej agentúra v demokratickej krajine to s našimi osobnými údajmi nemôže urobiť, pretože tunajšie politické, právne a parlamentné obmedzenia sú príliš veľké. Ale ČKS to robiť môže a aj to robí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie