Denník N

O Putinových lžiach konečne hovoria aj republikáni

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Desaťročia trvajúca dezinformačná kampaň Kremľa proti USA a ďalším krajinám narobila už príliš veľa škody. V záujme Ukrajiny je načase vzdorovať im.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Tak ako visí na vlásku americká podpora pre Ukrajinu, tak visí na vlásku aj americká oddanosť pravde v zápase s klamstvami a odhodlanie odolávať ruským dezinformáciám. Po mnohých zlých správach je dobrou správou, že tábor hľadajúci pravdu a podporujúci Ukrajinu sa konečne mobilizuje aj vnútri Republikánskej strany.

Povzbudzujúci výjav

Armády trolov a botov pod velením ruského prezidenta Vladimira Putina vedú už roky aktívnu informačnú vojnu proti USA i ďalším západným demokraciám. A zdá sa, že Putinova taktika funguje: stačí sa pozrieť na balík pomoci Kyjivu, ktorý uviazol v kongrese už pred polrokom a pravdepodobne sa opäť objaví v priebehu najbližších týždňov. Jedným z dôvodov oneskorenia, za ktoré každý deň platia Ukrajinci svojimi životmi, je fakt, že Putinove klamstvá zasiahli mysle niektorých republikánskych kongresmanov – nie je ich veľa, ale je ich dosť na to, aby vec zablokovali.

K skresleniam a prevrátenej realite patria kremeľské tvrdenia naznačujúce, že Ukrajina a jej prezident sú skorumpovaní či dokonca vinní za vojnu, že Putin a jeho invázia nie sú v skutočnosti až takí zlí a že všetky iné problémy – Joe Biden, hranica s Mexikom, vlastne všetko, na čo si spomeniete – sú neporovnateľne naliehavejšie. Najvplyvnejším „užitočným idiotom“ (pojem pochádzajúci z čias Sovietskeho zväzu), ktorý opakuje Putinove príbehy, je, samozrejme, bývalý prezident Donald Trump, ktorý čoraz častejšie telefonuje a tweetuje priame pokyny svojim priaznivcom v kongrese.

Preto je povzbudzujúce vidieť republikánov vrátane Michaela McCaula, predsedu zahraničného výboru snemovne reprezentantov, ako otvorene priznávajú, že „ruská propaganda sa, žiaľ, dostala do Spojených štátov a nakazila veľkú časť základne mojej strany“. Takáto úprimnosť umožňuje hovoriť o probléme aj ostatným republikánom. Kongresman Michael Turner, predseda výboru pre spravodajské služby, hovorí, že McCaulovo hodnotenie je „absolútne pravdivé“ a že niektoré z ruských tvrdení „dokonca počujeme vyslovovať na pôde snemovne“.

Operácia Infekcia

Odhaľovanie a odmietanie dezinformácií prichádzajúcich z akéhokoľvek zdroja je jediný spôsob, ako čeliť tejto hrozbe, ako to v 80. rokoch predviedol republikánsky prezident Ronald Reagan. Už v tom čase, teda dávno predtým, ako sa väčšina z nás prihlásila na internet, kremeľské dezinformačné stroje fungovali na plný výkon. Všetci agenti KGB museli venovať aspoň štvrtinu svojho času vytváraniu podvodných kampaní, aby sa Američania navzájom nenávideli a nedôverovali svojej vláde. Jedným z týchto agentov bol mladý Vladimir Putin.

Učebnicovým príkladom bola operácia Infekcia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie