Denník N

Palivom druhého Trumpovho obdobia bude pomsta

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Populisti sa vracajú k moci vyzbrojení zoznamom nepriateľov, nie politickými riešeniami.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bulharský politológ

Európu obchádza strašidlo: návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu. Ako ukazuje nedávny prieskum verejnej mienky, dokonca aj voliči európskej krajnej pravice – s do očí bijúcou výnimkou strany Fidesz Viktora Orbána – sú sklamaní z vyhliadky na ďalšie štyri roky sporov. No bez ohľadu na to, čo si o druhom Trumpovom prezidentskom období myslia Európania, rozhodnú o ňom Američania.

Žiadne zmierenie

Zdá sa, že mnohí príslušníci európskej elity sa domnievajú, že k Trumpovmu návratu nedôjde, pretože podľa ich názoru by jednoducho nemal byť prezidentom. Predpovedí Trumpovho víťazstva sa obávajú aj zo strachu, že by si znepriatelili Bidenovu administratívu. Na kontinente našťastie stále máme značné rezervy bezstarostnosti, takže ak Trump nakoniec zvíťazí, Európa sa prispôsobí. Koniec koncov, prežila aj jeho prvé funkčné obdobie.

Pri riešení nepríjemnej otázky, ako „posúdiť Trumpa správne“, sa cítim ako hlavná postava v oscarovom filme Milionár z chatrče. Vyhrala miestnu verziu televíznej hry Milionár nie preto, že bola šikovná, ale preto, že od života dostala tie správne lekcie.

Vo východnej Európe sme sa naučili, že keď sa populistický vodca vráti k moci, nesníva o revolúcii, ale o pomste. Stalo sa tak napríklad v Maďarsku v roku 2010, keď sa Orbán pomstil socialistom, ktorí podľa vlastných slov vyhrali predchádzajúce voľby tým, že od rána do večera klamali. Stalo sa tak aj v Poľsku v roku 2015, keď sa k moci opäť dostala strana Právo a spravodlivosť Jarosława Kaczyńského. Populistický vodca, ktorý sa vracia po tom, čo ho zosadil „štát v štáte“ (deep state), nemá náladu na zmierenie, ale na odplatu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie