Denník N

Vývoj bojov (782. deň): Veľká tanková lúpež. Ako sa Ukrajincom podarilo ukoristiť vzácny ruský tank

Dvaja tankisti a tank, ktorý dokázali Rusom ukradnúť. Zdroj - Youtube/Azov, KP
Dvaja tankisti a tank, ktorý dokázali Rusom ukradnúť. Zdroj – Youtube/Azov, KP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinci zverejnili detaily, ako sa im podarilo ukoristiť vzácny ruský tank. 
  • Trvalo to tri noci a museli niesť 70-kilové batérie.
  • Koľko ruských tankov doteraz ukoristili? 
  • Ako sa môžu Ukrajinci brániť útokom na elektrárne. 
  • Mapa dňa: Rusi postupujú na západ od Avdijivky.
  • Videá dňa: takto vyzerá Časiv Jar a Serebriansky les. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za pondelok 15. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzitým iná.

Minulý týždeň sme písali o ruskom útoku pri dedine Terny, počas ktorého nasadili aj špeciálne upravený tank T-72B3M. Ten mal na veži pripevnených viacero rušičiek, ktoré na rôznych frekvenciách mali brániť kolónu tankov pred ukrajinskými dronmi.

Ako napísal Kyiv Post, Rusi útočili s najmenej 16 tankmi a bojovými vozidlami pechoty. Útok sa nevydaril, a aj keď rušičky mohli do istej miery fungovať, Ukrajincom sa podarilo dronmi a protitankovými zbraňami útok na dedinu v severnej časti frontu pri Kreminnej odraziť.

Tento tank vo verzii 2022 Ukrajinci napokon ukoristili. Minulý týždeň vyšli detaily o tom, ako sa im to podarilo. Ide o celkom vzácny opis spôsobu, ako sa dá vo vojne ukradnúť nepriateľovi tank len 500 metrov od jeho pozícií.

Nešlo to ľahko. Bolo treba uskutočniť tri nočné nájazdy ukrajinských vojakov, ktorí najskôr museli tank spojazdniť, aby ho odviezli na svoje pozície.

Detaily opísali vojaci z brigády Azov vo videu. Kyiv Post, ktorý overil tvrdenia ukrajinských jednotiek, píše o „veľkej tankovej lúpeži“.

Tank T-72B3M s veľkou rušičkou počas útoku išiel po ceste smerom na Terny, no napokon narazil do opusteného bojového vozidla pechoty BMP, akoby ho ani nevidel. Na tomto videu je to od 1:00.

Následne sa Ukrajincom podarilo zasiahnuť tank dronom. Ten síce nespôsobil vážne škody, ale dostatočne vystrašil ruskú posádku. Opustila tank a rozbehla sa späť na ruské pozície. Bola to osudová chyba:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie