Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Bulhaři proti okupaci Československa. Příběh tří statečných studentů ožívá na stránkách komiksové knihy

Bulhaři přebarvili v hlavním městě Sofii památník Rudé armády narůžovo. Přidali nápis „Bulharsko se omlouvá!!!“, a připomněli tak pětačtyřicáté výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. foto: Yvo Bojkov

Skutečné události inspirovaly komiksovou knihu Na nitkách, kterou vydává Ústav pro studium totalitních režimů a ve čtvrtek 18. dubna ji v prostorách Bulharského kulturního institutu v Praze osobně představí autor Veselin Pramatarov.
  9:45

Komiks vypravuje skutečný příběh tří studentů Eduarda Genova, Alexandra Dimitrova a Valentina Raeva, kteří měsíc poté, co vojska Varšavské smlouvy vtrhla v srpnu 1968 do Československa, aby potlačila pražské jaro, vyrobili a roznesli letáky proti účasti bulharské armády na této operaci s nápisem „Vojska loutky Živkova pryč z ČSSR!“.

Po akci státní bezpečnosti s krycím názvem „Loutky“ byli všichni tři vyloučeni z univerzity, zatčeni a odsouzeni.

„Na první pohled útlá knížka přináší silné téma a pohled na dobu, na kterou si mnozí z nás dobře vzpomínají,“ uvedl k vydání komiksu ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna.

„Osobně na této publikaci oceňuji nejen grafické zpracování, ale především její poselství, které dokládá, že i v podmínkách totalitní společnosti může přežít občanský smysl pro spravedlnost.“

Účast na zítřejší prezentaci potvrdil Alexandr Dimitrov, jeden z trojice studentů, kteří se protirežimní akce v roce 1968 účastnili. Akce v Bulharském kulturním institutu začíná v 18 hodin a pro veřejnost je přístupná zdarma.

Autor: