Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ničivá povodeň zasáhla dovolenkový ráj! Nejrušnější letiště světa v Dubaji neodbavuje cestující

Aktualizováno -
17. dubna 2024
14:48
Autor: ČTK, mav - 
17. dubna 2024
09:54

Mezinárodní letiště v Dubaji (DXB), které je nejrušnějším vzdušným přístavem na světě, dnes ráno vyzvalo cestující, aby na letiště nejezdili kvůli záplavám, které postihly toto nejlidnatější město Spojených arabských emirátů (SAE). Domácí aerolinky Emirates ráno oznámily, že pozastavily odbavování cestujících až do půlnoci. Podle státní tiskové agentury WAM byly úterní deště v zemi nejsilnější za nejméně 75 let. Bleskové záplavy si v SAE vyžádaly jednu oběť, 18 lidí kvůli dešťům v neděli zemřelo v Ománu.

„Emirates pozastavují odbavování cestujících, kteří odlétají z DXB od 8:00 17. dubna až do půlnoci, kvůli provozním problémům způsobeným špatným počasím a stavu silnic,“ uvedly aerolinky Emirates na síti X.

Mezinárodní letiště v Dubaji posléze doporučilo cestujícím nejezdit na letiště, pokud to není nutné. „Lety jsou nadále zpožděny a odloženy. Prosím zkontrolujte si stav svého letu u svého dopravce, snažíme se obnovit provoz, co nejdříve to půjde,“ napsalo DXB. Cestující, kteří jsou už na letišti, budou odbaveni, ale i dnes jsou očekávána zpoždění v odletech i v příletech.

Komentátoři na sociálních sítích šprýmují, že Emirates začaly provozovat letku hydroplánů – video ukazuje, kterak se velký boeing brodí zaplavenou plochou.

V emirátech začalo pršet v pondělí, v úterý deště ještě zesílily a do večera spadlo v Dubaji asi 142 milimetrů srážek, napsala agentura AP. Voda zaplavila hlavní dálnice i ranveje na mezinárodním letišti v Dubaji, už v úterý proto nabíraly lety zpoždění.

Na silnici Šajcha Zájida – dvanáctiproudové tepně Dubaje - se tvořily zácpy na mnoho kilometrů a hodin, píše server Arab News.

V úterý na severu země zemřel sedmdesátiletý muž, když jeho vůz smetla povodeň ze silnice. Úřady i dnes zrušily vyučování ve školách, někde dnes učí žáky na dálku přes internet. Také vládní úředníci už v úterý pracovali z domova. I mnozí další zaměstnanci firem do práce nepřišli, uvedla AP.

„Pokud se nacházíte v oblastech postižených počasím, modlete se v úterý a ve středu 16. a 17. dubna ve svých domovech,“ varovali muezíni poté, co ze všech minaretů v Dubaji zazněla tradiční výzva k večerním modlitbám, píše zpravodaj ruské agentury TASS.

Pro ruská média jsou záplavy v emirátech velkým tématem. Ruská smetánka tam s oblibou létá dlouhodobě, o to víc, když Dubaj a spol. zůstaly jedním z mála zahraničních letovisek, kam kvůli mezinárodním sankcím ruští občané smějí. A zároveň probíhají ničivé povodně v samotném Rusku.

Ve Spojených arabských emirátech prší zřídka, a to v chladnějších měsících. Mnoho silnic a dalších oblastí proto není odvodněno, což při dešti vede k záplavám.

Silné deště zasáhly před několika dny také Omán, kde si vyžádaly nejméně 19 obětí včetně školáků, jejichž dodávku smetla voda ze silnice. Pršelo také v Bahrajnu, Kataru a Saúdské Arábii.

Vlády Ománu i Spojených arabských emirátů upozorňují, že k překvapivým lijákům patrně přispěly globální změny klimatu - a že povodně mohou hrozit stále víc, píše Daily Mail. Zástupce ředitele Národního centra meteorologie pro televizi CNBC odmítl, že by těžké lijáky vyvolala technika tzv. setí mraků, kterým se pouštní stát snaží řešit sucha. Letadla s tímto úkolem startovala o víkendu, ne však přímo před přívalovými dešti, dodal meteorolog.

Kateřina Fialová ( 18. dubna 2024 08:29 )

Tak hlavne, ze nam porad cpou, ze pocasi neovlivnujou

Jan Kocián ( 17. dubna 2024 21:23 )

* TV Nova šířila FAKE NEWS *

Renáta Czadernová 10násobně nadhodnotila srážky v Dubaji.
Petra Svoboda 10násobně nadhodnotila srážky v Dubaji.
Lucie Borhyová 10násobně nadhodnotila srážky v Dubaji.

Jan Kocián ( 17. dubna 2024 18:03 )

V odpoledních zprávách na Nově už byla jiná moderátorka, ale i ta šířila FAKE NEWS Z NOVINÁŘSKÉ NEDBALOSTI, protože 10násobně nadhodnotila reálný úhrn srážek v Dubaji.

Jirik-ta ( 17. dubna 2024 14:40 )

😁 150 cm = 1,5 metru, pro ilustraci srážky se udávají v mm a to bude tím. Díky za info.

Jan Kocián ( 17. dubna 2024 14:31 )

V poledních zprávách na Nově řekli, že v Dubaji napršelo 150 centimetrů srážek, ale bylo to o dost méně... "jenom" 15 centimetrů.

Klimaalarmisté to 10násobně nafoukli. 😃

Zobrazit celou diskusi