Záhadné klenoty Sierra de Gredos: Poznejte divočinu a přírodní poklady ve středním Španělsku

Záhadné klenoty Sierra de Gredos: Poznejte divočinu a přírodní poklady ve středním Španělsku

Velkolepý sled jezer, soutěsek, roklí, hřebenů a útesů, panství horských koz. V nejjižnější části provincie Ávila, se jako těžká a neprostupná žulová stěna zvedá pohoří Sierra de Gredos. Centrální protáhlé pohoří ve středu Pyrenejského poloostrova odděluje povodí a náhorní plošiny řek Duero a Tag.

Pohoří Sierra de Gredos je dnes jedním z nejzachovalejších ledovcových komplexů v jižní Evropě s ledovcovými jezery a soutěskami, které lze pozorovat. Reliéf současného pohoří Sierra de Gredos vznikl před 15-30 miliony let během různých dob ledových, a tato ledovcová modelace zanechala mezi svými stopami 41 horských ledovců se třemi nejcharakterističtějšími podtypy: údolní ledovce (Glaciar de la Nava, Glaciar de Bohoyo, Glaciar de Gredos), cirkové ledovce (Glaciar de la Cruz, Glaciar de Gamellones) a svahové ledovce (Glaciar de las Chorreras, Glaciar del Canchito).

Jedinečnost fauny i flóry

Ve členitém reliéfu ostrých vrcholů a strmých říms vyniká Cirque a laguna Grande de Gredos. Oba jsou ledovcového původu a dominuje jim vrchol Almanzor, kamenitý kolos, který je se svými 2 592 metry nejvyšším vrcholem provincie Ávila i Kastilského pohoří.

Díky své zeměpisné poloze a strmým svahům lze pohoří Sierra de Gredos považovat za skutečný ráj pro flóru. Různé rostlinné druhy jsou rozmístěny v nad sebou ležících úrovních, které vrcholí ve vysokohorském stupni. Nejzajímavějším ze všech je naleziště velkého množství botanických endemitů. Také z hlediska fauny pohoří vyniká svými endemickými druhy: horskou kozou, salamandrem almanzorem a norníkem avilským.

Z bohatého ptačího světa žijících v Sierra de Gredos je třeba vyzdvihnout dva druhy, které jsou považovány za ohrožené vyhynutím, a těmi jsou orel královský a čáp černý. Žijí zde ale i další druhy, které jsou naopak považovány za zranitelné, a těmi jsou například čáp bílý, sup egyptský a sup černý, ale výčet dalších druhů by mohl pokračovat.

Vedle těchto přírodních hodnot je Sierra de Gredos zajímavá i tím, že se zde nachází pozoruhodná místa, kde historie, umění a tradice zanechaly nesmazatelnou stopu. Mezi nimi vyniká římská cesta v Puerto del Pico a vesnice Candeleda a El Barco de Ávila. V El Barco de Ávila můžete také ochutnat proslulé a vynikající fazole.

Gredos

Nejširší nabídku průvodců a map Španělska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Circo de Gredos

Jedna z procházek, které lze podniknout na území regionálního parku Gredos začíná v Hoyos del Espino a můžete dojít až k Circo de Gredos. Začnete na široké cestě vydlážděné velkými žulovými deskami, která stoupá směrem k Prado de las Pozas, a poté, co opustíte útočiště Reguero Llano, musíte přejít betonový most přes řeku de las Pozas, která kaskádovitě stéká několika vodopády starým ledovcovým údolím.

Nadmořská výška přes 2 000 m. n. m. a převaha kamenité půdy zredukovaly okolní vegetaci na husté zakrslé křoviny. Po strmém stoupání se dostanete na vrchol Los Barrerones, odkud je vidět na lagunu Gredos. Abyste se k ní dostali, musíte překonat několik skalnatých svahů. Na těchto fantasticky tvarovaných hřebenech žije také královna gredoské fauny: koza horská.

Cesta klesá a za několik minut vede k úpatí velkého ledovcového jezera. V jeho chladné a průzračné vodě se odrážejí vysoké vrcholy, které spolu s vrcholem Almanzor lemují okruh Gredos: Risco de la Ventana, Los Tres Hermanitos, Cuchillar de las Navajas a El Sagrao. Jakmile budete hotovi s obdivováním tohoto privilegovaného alpského koutu, měli byste se vrátit stejnou cestou.

V okolí Gredosu se návštěvníci mohou věnovat také řadě sportů, jako je cyklistika, horolezectví a skalní lezení, a navštívit různá města se zajímavým kulturním dědictvím, jako jsou Candeleda a Barco de Ávila, nebo památky, jako je římská cesta v průsmyku Puerto del Pico.

Ávila

Ávila: Pevnost středověkého španělského ducha

Jako výchozí bod pro návštěvu pohoří Sierra de Gredos můžete využít středověké město Ávila, známé svými impozantními středověkými hradbami. Tyto hradby, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO, představují jedny z nejlépe zachovaných středověkých obranných zdí na světě. Navštivte Ávilu a ponořte se do atmosféry středověku, procházejte se po hradbách a objevujte tajemství tohoto malebného španělského města.

Procházka úzkými středověkými uličkami vás přenesou zpět do doby rytířů a králů. Zastavte se u katedrály sv. Štěpána, monumentálního gotického kostela, který se tyčí nad městem a nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Ávila je také spojována s jednou z nejznámějších španělských mystiček, Terezou z Ávily. Její rodný dům a klášter, který založila, jsou důležitými poutními místy pro návštěvníky hledající duchovní zážitky.

Katedrála v Ávila ©Turespaña
Katedrála v Ávila ©Turespaña

Salamanca: Město učení, kultury a architektury

Dalším výchozím bodem pro návštěvu Sierra de Gredos se pro vás může stát i Salamanca, jedno z nejmalebnějších měst ve středním Španělsku, které láká návštěvníky svým bohatým kulturním dědictvím a elegantní architekturou. Domovské město jedné z nejstarších univerzit v Evropě, přitahuje studenty z celého světa svou atmosférou intelektu a vzdělání. Procházka úzkými uličkami vás zavede kolem impozantních památek, jako je například gotická katedrála, která se tyčí nad městem.

Salamanca není jen o architektuře. Její živé náměstí Plaza Mayor je srdcem města, kde můžete ochutnat tradiční španělskou kuchyni a pozorovat pulzující život. Večer nabízí Salamanca zvláštní kouzlo, když se památky osvětlí a město se promění v romantickou kulisu. Pro milovníky kultury je zde také bohatý program divadelních představení, koncertů a uměleckých výstav.

Torres Clerecia Catedral.
Torres Clerecia Catedral. Foto: Turismo de Salamanca

Článek vyšel ve spolupráci se španělskou centrálou cestovního ruchu Turespaña. Více informací naleznete na https://www.spain.info/en/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: