Přes čtvrt miliardy korun každý rok. Novým partnerem fotbalové ligy bude Chance, zcela převálcovala konkurenci

Profesionální fotbal v Česku bude po úspěšných výběrových řízeních inkasovat dohromady kolem 700 milionů korun ročně.

Michal MančařMichal Mančař

sparta-slavia

Foto: AC Sparta Praha

Fotbalové derby Sparta – Slavia

0Zobrazit komentáře

Letos se ještě Sparta a Slavia perou o vítězství ve Fortuna lize. Od příští sezony nejvyšší fotbalová soutěž ponese jméno sázkové společnosti Chance. Vítěze výběrového řízení na generální partnerství pro první a druhou ligu dnes oznámila Ligová fotbalová asociace. Profesionální fotbal si od něj každoročně přijde na částku 260 milionů korun po dobu pěti let.

O pozici generálního partnera českého profi fotbalu se zajímaly sázkovky Betano, Fortuna a Chance, čtveřici adeptů doplňovala banka ČSOB. Chance však veškeré rivaly svou nabídkou převálcovala. Jak uvádí deník Sport, společnost Betano do výběrového řízení šla s nabídkou 38 milionů korun ročně. Fortuna nabídla 95 milionů. ČSOB rovných sto milionů. Ani dohromady by se tito tři zájemci nevyrovnali 260 milionům od Chance, jejíž jméno už nese i druhá nejvyšší hokejová soutěž.

Právě cena byla podle Ligové fotbalové asociace jediným kritériem výběrového řízení, jež určilo generálního partnera pro následujících pět let. „Výběrové řízení musím označit za velice úspěšné a prostředky, které český profesionální fotbal pro další sezony získá, mě potěšily. Konečnou částku, která příjemně překvapila asi nejenom mě, vnímám jako potvrzení faktu, že spojení s českým profesionálním fotbalem je v současnosti velice atraktivní a prestižní záležitostí,“ řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

Pro český fotbal je to už druhá finanční vzpruha za krátkou dobu. Loni v listopadu vysoutěžila televizní práva na první ligu O2 TV s nabídkou přesahující 300 milionů ročně. Audiovizuální práva pro účely kurzového sázení tehdy získala už zmiňovaná společnost Betano s nabídkou asi 120 milionů. Celkem za práva profesionální soutěže získají 430 milionů, téměř třikrát vyšší částku, než za ně domácí fotbal inkasoval doposud. Aktivita ligového vedení znamená, že do profesionálního fotbalu nově poteče každoročně kolem 700 milionů korun.

„Je skvělé sledovat, že celá řada významných firem má chuť a zájem spojit své jméno s českým profesionálním fotbalem, který prožívá skvělé období. Bereme to jako ocenění práce profesionálních klubů a LFA samotné,“ řekl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný. Nové – ještě nezveřejněné – jméno liga ponese od prvního července. V nejbližší době ji navíc čeká vyhodnocení výběrového řízení na držitele audiovizálních práv pro zahraniční trhy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym