Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Potvrzeno: Senát podpořil partnerství lidí stejného pohlaví i přiosvojení dětí, lidovcům navzdory

Autor: ČTK - 
17. dubna 2024
12:26

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Místo registrovaného partnerství budou páry stejného pohlaví uzavírat „partnerství“ a budou mít nárok na přiosvojení dítěte druhého z partnerů. Rozhodl o tom dnes na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL, když novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Novelu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna.

Vyřazení novely z programu, které bylo motivováno snahou vyhnout se obsáhlým debatám o právech stejnopohlavních párů nebo jejich úpravám, podpořilo 47 ze 77 přítomných senátorů. Pro byli většinově zástupci všech frakcí vyjma lidovců.

Nestandardní způsob přijetí novely byl motivován také tím, že návrh na přijetí novely ve zrychleném režimu bez možnosti navrhovat úpravy by v souladu s pravidly jednání Senátu zablokoval lidovecký klub nebo skupina deseti senátorů, která usilovala o úpravy předlohy. Kvůli nim se na žádném doporučení k novele neshodl senátní ústavně-právní výbor. Zrychlené přijetí doporučoval výbor pro lidská práva, sociální výbor navrhoval standardní schválení.

Novela občanského zákoníku má být účinná od příštího roku, od kdy by stejnopohlavní páry také už nemohly vstupovat do nynějšího registrovaného partnerství. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod, což má novela napravit.

Osvojení dítěte má být podle novely možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Přiosvojení adoptovaného dítěte jednoho z partnerů druhým z partnerů má být možné pouze na základě rozhodnutí soudu.



„Novela občanského zákoníku, která narovná práva stejnopohlavních svazků s různopohlavními a která umožní přiosvojení dětí, prošla. Je to maximum možného. Snad výhledově přijmeme důstojnější úpravu. Tak aspoň něco, hrozilo nám totiž projednávání naprostých šíleností,“ napsala na síti X senátorka Adéla Šípová (Piráti).


Video  Vystrčil v Blesku o manželství pro všechny: Název je až druhořadý. A co Istanbulská úmluva?  - Blesk Zprávy/Maxmilián Nový
Video se připravuje ...
 

Uživatel_5354308 ( 18. dubna 2024 11:40 )

Prosím vás, vždyť jsou to lidi, jako každý jiný. Proč by se mělo předpokládat, že z těch dětí, co adoptují budou homosexuálové? Je snad zaručeno, že v heterosexuálních rodinách se žádný hompsexuál nevyskytne? A milující rodič je vždycky výhra.

jajas ( 17. dubna 2024 18:28 )

Důchodci ze senátu na to neměli nervy, něco takového schvalovat, hodili to na Pepu....ten to samozřejmě podepíše, je to jeho práce! 🙂

Uživatel_5766095 ( 17. dubna 2024 17:26 )

Z lidského hlediska by se dítě z dětského domova mělo u stejnopohlavního páru lépe, než když žije úplně bez rodičů.

vinke ( 17. dubna 2024 13:49 )

👍 . Čističky odpadních vod budou dnes a v příštích dnech zahlceny. Lidovci se totiž z tohohle po.se.rou 😁 .

stařec ( 17. dubna 2024 13:23 )

A fialový hnus ve vládě !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa