Denník N

Vývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMS

Z letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - Wikipedia
Z letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto – Wikipedia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vojenské letisko dostalo vážnu ranu, Rusi sa sťažujú na proukrajinských obyvateľov a malé deti, ktoré mali odhaliť pohyby techniky.
  • Rusi bombardovali Černihiv. Zasiahli nemocnicu, tvrdia, že bombardovali základňu armády.
  • Rusi postúpili v Krasnohorivke aj vďaka bizarnému tanku. Pôsobí podivne, ale fungoval.
  • Syrskyj po údajnom zlyhaní pri Časovom Jare rozpúšťa jednotku, v ktorej bojuje Pravý sektor.
  • Mapa dňa – Džankoj a Krasnohorivka.
  • Videá dňa – útoky na Džankoj; bombardovanie Černihiva; „korytnačka“ útočí;

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 16. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzitým iná.

Vojenské letisko dostalo vážnu ranu, Rusi sa sťažujú na proukrajinských obyvateľov a malé deti, ktoré mali odhaliť pohyby techniky. O amerických raketách ATACMS nebolo počuť, odkedy minulý rok v októbri úspešne zaútočili na ruské letiská v Berďansku a Luhansku, na ktorých zničili množstvo vrtuľníkov. Hovorilo sa o tom, že ukrajinská armáda dostala od Američanov dvadsať kusov týchto rakiet vo verzii s doletom 165 kilometrov a všetky ich minula na jeseň.

Lenže v stredu nadránom zasiahol letisko Džankoj na okupovanom Kryme silný úder a Rusi tvrdia, že ho majú na svedomí práve strely ATACMS. Vzhľadom na veľké požiare a sekundárne explózie sa dá usúdiť, že nálet bol úspešný.

Džankoj je prvotriedny cieľ, z ktorého operujú útočné vrtuľníky Ka-52 a Mi-28 a dopravné Mi-8. Navyše je aj dôležitou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie