Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Náčelník lesníků v Blesku: Za útoky medvědů může člověk. Oběťmi jsou i fotografové z Česka

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá, Pavlína Horáková - 
17. dubna 2024
14:55

Slovenskem v posledních měsících otřásají čím dál častěji útoky medvědů na člověka. 31letá žena z Běloruska po útoku predátora zemřela, další lidé skončili potrhaní v nemocnici. Proč tomu tak je? Ztrácí medvědi ostych, a proto se vydávají blíže obydleným oblastem?  Nebo za výpady medvědů může lidský faktor? Jsou medvědi oběťmi, nebo je nutný jejich odstřel? Nejen na to se v Epicentru ptala Bára Holá náčelníka Lesoochranářského sdružení VLK, Juraje Lukáče.

Celkový počet střetů s medvědy neroste zdaleka tolik jako počet těchto zpráv v různých médiích," zmínil Juraj Lukáč s tím, že prohledával data o útocích šelem. „Díval jsem se na záznamy ze 70. a 80. let a tam bylo 5 až 12 střetů ročně, a letos jich bylo 10," připustil mírný nárůst, za kterým ale stojí více člověk než medvěd.

„Počet medvědů se pohybuje okolo 1200, tj. populace se možná mírně zvýšila, určitě existuje určitá statistická nejistota, ale rozhodně se nejedná o dramatický nárůst,“ uvedl náčelník, podle kterého je zřejmé, že za útoky medvědů může člověk.

Příkladem jsou i poslední incidenty, jako napadení dvou turistů ve Zvolenské kotlině na středním Slovensku: „Byli daleko od turistické stezky a v těsné blízkosti mnoha medvědích brlohů, to znamená, že je to velmi nebezpečné," varoval před takovým chováním Lukáč. „Tito lidé si toho měli být vědomi a do této oblasti vůbec nevstupovat," upozornil na to, že oběťmi jsou velmi často fotografové. „Fototuristika, které se účastní i občané České republiky, stojí za tím vábením a je to poměrně nebezpečná činnost. Velká část těch napadených lidí v letošním roce byli fotografové, kteří se snažili ty medvědy na tom místě vábení fotografovat,“ doplnil.

7000 krmných míst

V současné době neexistuje mapa všech medvědích brlohů. „Přiměli jsme státní orgány, aby mapu zveřejnily," uvedl Lukáč. „Jsou tam pouze oficiální brlohy nebo krmná místa, kterých je 7 000. Představte si, že v oblasti, kam chodí lidé a kde jsou medvědi, je 7 000 krmných míst, kam mohou medvědi chodit třeba jako do Tesca nebo do nějaké jídelny a učit se na lidské potravě," varoval před nebezpečím takového přístupu.

Lukáč se svými kolegy dlouho volali po tom, aby místa pro kladení návnad byla zrušena: „Ale bohužel před třemi lety bylo zahájeno ještě intenzivnější kladení návnad, zejména návnad na divoká prasata za účelem eliminace afrického moru prasat, které však bylo částečně skryto za kladení návnad na medvědy, a my voláme po tom, aby všechna tato místa pro kladení návnad byla zrušena.“

Video  Epicentrum - Juraj Lukáč  - Bára Holá
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. dubna 2024 10:44 )

Jo, lidi chtějí selfíčko z medvídkem. Kdyby mu radši přinesli šišku oloupaného salámku (ne tu z Kostelce).

Uživatel_5647112 ( 17. dubna 2024 20:55 )

Lesy jste vykaceli...hony poradate, zvirata maji hlad,
Tak co chcete resit,nechejte Jim jejich uzemi,nechte je v klidu zit, nechejte Jim jejich potravu,a oni VAS urcite nebudou obtezovat...
Vsechno jste znicili,ci zaprodali,tak cemu se divite...za par let nebude nic..Jen krasne chaty a deti nebudou vedete co to je zajic­,med­ved.­..ry­s...
Nemame uctu k prirode e ta nam to bravi😢

Joanna ( 17. dubna 2024 19:28 )

Pravda

Branislav Koreň ( 17. dubna 2024 18:07 )

Lukáč je elektrikár a ako-extrémista, žiadny lesník...a ak chcete medvede, stačí povedať

Uživatel_5825645 ( 17. dubna 2024 17:55 )

Slovenský zoolog Tibor Pataky jasně uvádí, že na celém Slovensku je 1500-1800 medvědů!
Podle oficiálních údajů r. 2020-2021 žije na Slovensku 1050 kusů.
Tak přestaňte strašit lidi!
V celé Evropě žije cca 14000 kusů.
Chcete tvrdit, že na Slovensku je jich 5000 🐻. 😂 (Zdroj Wikipedie)
Nejvíce jich žije v evropské části Ruska 4500-5000.
(Pletete si Slovensko s Ruskem.)
A nelezte do teritoria medvědům!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa