Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Po zrušení elitní prokuratury končí na Slovensku dva žalobci. Vyšetřovali i vraždu Kuciaka (†27)

Autor: ČTK - 
17. dubna 2024
15:12

Dva žalobci z již zrušeného elitního útvaru slovenské prokuratury (ÚSP), kteří naposledy zastupovali stát například v dosud soudně neukončeném případu vraždy novináře Jána Kuciaka, se ke konci června vzdávají svých funkcí. Informovala o tom dnes slovenská média. Oba prokurátoři po březnovém rozpuštění ÚSP neúspěšně žádali o přeložení na krajskou prokuraturu v Žilině, kde v minulosti působili. Vedení prokuratury jejich odchod z této instituce nekomentovalo.

Jeden z dvojice zmíněných prokurátorů Matúš Harkabus v dopisu generálnímu prokurátorovi kritizoval poměry na prokuratuře a přirovnal je k období normalizace v komunistickém Československu.

Prokuratura na Slovensku je hierarchicky řízenou institucí, ve které má nejsilnější postavení její šéf Maroš Žilinka.

Kauzu Kuciakovy vraždy měli původně na starosti jiní prokurátoři. Jeden z nich mezitím odešel do penze, další do úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

V šest let starém případu Kuciakovy vraždy, při kterém byla zastřelena i jeho přítelkyně, soudy na Slovensku dříve pravomocně odsoudily tři obžalované včetně samotného střelce. Loni pak soud první instance v novém líčení opětovně zprostil Mariana Kočnera obžaloby z objednání vraždy reportéra, naopak vinnou ze sjednání tohoto zločinu uznal Kočnerovu známou Alenu Zsuzsovou. Tento verdikt není pravomocný, případem se znovu zabývá slovenský nejvyšší soud, který už v roce 2021 zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu nad Kočnerem a Zsuzsovou. Naposledy soud první instance případ Kuciakovy vraždy spojil kromě jiného s přípravou nedokonané vraždy Žilinky, a to z doby, kdy byl Žilinka prokurátorem ÚSP.

Zrušení ÚSP, který byl zřízen před zhruba 20 lety na boj proti organizovanému zločinu a nejzávažnějším kriminálním případům, prosadila nynější slovenská vláda. Premiér Robert Fico tento útvar označil za semeniště zla a porušování lidských práv. ÚSP vykonával dozor také nad vyšetřováním různých kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie. Vedení prokuratury po zrušení ÚSP přeřadilo na svůj trestní odbor jen část z bývalých elitních prokurátorů, další skončili v jiných složkách generální prokuratury.

Video  Brutální vražda investigativního novináře a jeho snoubenky otřásla nejen celým Slovenskem  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5542819 ( 17. dubna 2024 15:51 )

Bulvárne klamstvá ! Nechcelo sa mu zo Žiliny kde má barák ...

Zobrazit celou diskusi