Hlavní obsah

Senát chce rozšíření milostivého léta. Návrh vrátí poslancům k novému projednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci narazili s poslední verzí milostivého léta v Senátu. Návrh na odpuštění penále za dluhy na zdravotním pojištění se týká příliš úzké skupiny lidí. Senátoři po vyostřené debatě nakonec vrátili návrh do dolní komory. Žádají rozšíření okruhu dlužníků i na ty, po kterých pojišťovna dlužnou částku nevymáhá v daňové exekuci.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Pro návrh postoupit návrh ve znění s pozměňovacím návrhem do Poslanecké sněmovny se vyslovilo 66 senátorů a senátorek,“ uvedl po hlasování předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Předloha míří zpět k poslancům, kteří budou hlasovat o verzi schválené Senátem.

Fakticky jde o narovnání podmínek, které vnímají některé neziskové organizace i politici jako neférové. Bolestivý kompromis, který přijali poslanci, by pomohl jen několika tisícům lidí.

Na odpuštění penále by dosáhli jen ti, u nichž pojišťovna v daňové exekuci vymáhá jak dlužnou částku, tak také penále a další příslušenství. Takových situací je ale podle kritiků minimum. Otevřeně to přiznával i jeden z předkladatelů zákona Patrik Nacher (ANO) s tím, že jde o politický kompromis.

Především Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) využívá k vymáhání daňovou exekuci, ale jen u penále, nikoliv u jistiny. Právě kvůli tomu by se milostivé léto týkalo jen několika tisíc lidí.

„Domnívám se, že je to nespravedlivé, protože dlužník nemůže svou situaci ovlivnit. Ovlivňuje ji jen pojišťovna, a to poměrně netransparentně. Kdyby se dluh vymáhal jako celek, tak tento problém neřešíme,“ řekla jedna z předkladatelek pozměňovacího návrhu senátorka Hana Kordová Marvanová (ODS).

Na tento problém opakovaně upozornila i organizace Člověk v tísni, která osekaný návrh glosovala jako „nemilosrdné léto ministra zdravotnictví Vlastimila Válka“.

Šance pro více dlužníků

Varianta, kterou prohlasovali senátoři, má umožnit, aby se nárok vztahoval i na ty dlužníky, u kterých je penále vymáháno daňovou exekucí, ale jistina být nemusí.

Takových situací bude výrazně více a dopadne to hlavně na lidi pojištěné u VZP. Zaměstnanecké pojišťovny řeší dluhy jednotně soudní exekucí.

Proti byli někteří senátoři za ODS. Už dříve se proti snahám o rozšiřování okruhu dlužníků vymezilo ministerstvo zdravotnictví.

Milostivé léto tentokrát nepomůže téměř nikomu, varují neziskovky

Domácí

Tvrdilo, že tím pojišťovny mohou přijít až o miliardu korun, se kterými počítají na preventivní programy. Původní návrh kalkuloval s odpuštěným penále za desítky milionů.

Marvanová se snažila rozptýlit i obavy, že změnou se uvolní prostor pro prominutí nových dluhů. Stále platí, že se bude milostivé léto týkat jen těch, kteří byli ke konci loňského roku v daňové exekuci.

„Smysl byl řešit staré dluhy, ne otevírat Pandořinu skřínku s tím, že se teď rozhodnete neplatit, zaplatíte za tři měsíce jistinu a pak žádáte odpuštění penále,“ ubezpečila senátorka.

Návrh vyvolal na plénu obavy, že by zasáhl do běžného procesu vymáhání dluhů, což předkladatelé odmítli.

Změny musí poslanci schválit před začátkem léta. Zákon počítá s účinností od 1. července. Dlužníci se budou moci hlásit do konce listopadu a dlužnou částku pak budou muset pojišťovně dorovnat do konce roku. U vyšších částek to půjde i na splátky.

Poslanci schválili další část milostivého léta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám