Hlavní obsah

Čechy mám rád, odmítá vinu Polák odsouzený za propichování českých pneumatik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křenovice

Kauza propichování pneumatik českých aut před obchody v polské obci Křenovice dospěla k soudnímu rozhodnutí. Soud v Ratiboři ze série útoků uznal vinným 73letého Zygmunta H. a vyměřil mu peněžitý trest. Odsouzený, kterého se Novinkám následně podařilo kontaktovat v místě bydliště, se označuje za nevinného, podává si odvolání a nic platit nechce.

Foto: archiv Petra Pospěcha

Muž, kterého soud potrestal za útoky na pneumatiky českých aut

Článek

Útoky na zaparkovaná auta českých řidičů před třemi supermarkety v příhraniční polské obci Křenovice (Krzanowice) vzbudily v listopadu rozruch mezi českými zákazníky. Lidé si informace předávali na sociálních sítích, řada českých zákazníků dokonce držela v zaparkovaných autech hlídky, než jejich rodinní příslušníci nakoupili.

Novinky postupně zdokumentovaly svědectví desítky poškozených řidičů, kteří si museli většinou koupit nové gumy, protože útoky ostrým předmětem byly vedeny z boku a pneumatiky tak byly neopravitelné.

Dva z řidičů nakonec podali trestní oznámení, díky kterým si polská policie vyžádala mimo jiné kamerové záznamy z jednoho místa. Právě ty tvoří hlavní důkazní materiál společně se svědectvím jednoho z českých řidičů Petra Pospěcha, který zahlédl Poláka skloněného u jeho pneumatiky, a dokonce ho vyfotografoval. Následně zjistil, že má pneumatiku poškozenou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Supermarket Stokrotka v polských Křenovicích.

Posun ve vyšetřování: Polská policie stíhá seniora za ničení pneumatik českých zákazníků

Domácí

Jak stojí v rozsudku, soud uznal Zygmunta H. vinným ze dvou útoků na česká auta z 16. listopadu a 24. listopadu, útoky soud kvalifikoval jako přestupky proti občanskému soužití.

„Soud ukládá peněžitý trest v celkové výši 1000 zlotých (5800 Kč),“ stojí v rozsudku, který mají Novinky k dispozici. Dále má odsouzený zaplatil Petru Pospěchovi a dalšímu českému řidiči škodu ve výši 250 zlotých (1450 Kč) pro každého a také soudní výlohy 170 zlotých (990 Kč). Celková částka, kterou má zaplatit, tak činí v přepočtu zhruba 10 tisíc korun. Rozsudek padl už v únoru, jeho oficiální český překlad ale poškozeným dorazil až nyní.

Neměl jsem důvod

Novinkám se podařilo odsouzeného kontaktovat přímo v Křenovicích v místě jeho bydliště. Zygmunt H. řekl, že se ničeho nedopustil. Českého řidiče, který ho měl vyfotit při činu, označil za lháře. „Mám mezi Čechy několik přátel, chodím tam občas i na pivo. Nemám důvod něco takového dělat, je to nedorozumění,“ řekl.

Vyjádřil se také ke kamerovému záznamu, který měla policie z prostranství před hobbymarketem. Ze záznamu vyplývá, že muž vešel do hobbymarketu krátce po českém řidiči, ujistil se, že je český zákazník zaneprázdněn nákupem, a pak obchod opustil. Český řidič pak později zjistil, že má propíchnutou pneumatiku na několika místech.

„Je to pravda, že jsem do obchodu vešel a pak ho opustil. Byl jsem se tam podívat jen proto, abych zjistil, jestli tam není moje žena,“ řekl Novinkám odsouzený Zygmunt H. „Odvolám se a dokážu svou nevinu,“ dodal.

V každém případě medializace kauzy a následné vyšetřování polské policie přispěly k tomu, že od konce minulého roku již v Křenovicích k žádnému poškození pneumatik nedošlo a před obchodem Stokrotka, kde došlo k nejvíce útokům, se nově objevily kamery, které snímají parkoviště.

Už vás tu nechceme. Několika Čechům rozpíchali u polských marketů pneumatiky

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám