Hlavní obsah

Rakousko výrazně omezuje nošení nožů na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko chystá zákaz nošení nožů na veřejnosti. Bude možné jej mít pouze v obale a uložený v zavazadle. Příslušnou předlohu zákona představilo ve středu tamější ministerstvo vnitra pod vedením Gerharda Karnera (ÖVP). Dosud se omezení nošení některých zbraní na veřejnosti řešilo jen místními vyhláškami, které platily pro určitou lokalitu.

Foto: Profimedia.cz

Zóna se zákazem zbraní a alkoholu. Ilustrační foto

Článek

Předloha ministerstva vnitra počítá se zákazem všech typů nožů v zastavěných oblastech, v parcích a sportovních zařízeních, v zábavních parcích, na akcích, ve veřejné dopravě, ve vzdělávacích zařízeních a zařízeních péče o děti. Výjimek je pouze pár, píše deník Kurier.

Porušení normy je delikt, který se bude trestat pokutou až do výše 3 600 eur (90 tisíc korun) nebo odnětím svobody až na šest týdnů.

Vzhledem k tomu, že délka čepele není relevantní, zákaz se vztahuje také na tzv. švýcarské (univerzální zavírací) nože. Ty se nebudou smět nosit zavěšené na opascích kalhot. Pokud se budou přepravovat, musí být v tašce, batohu a v obale.

Dvanáctiletá školačka ve Francii hrozila s nožem učitelce, že ji zabije

Zahraniční

Přeprava nože z jednoho místa na druhé není zakázána, ale musí být v obale a v tašce nebo jiném příručním zavazadle. Z nové úpravy jsou vyňati držitelé zbrojních průkazů a ti, kteří mohou nosit střelné zbraně (myslivci, příslušníci armády).

Do výjimky jsou zahrnuty také myslivecké nože Hirschfänger s nenabroušenou čepelí, které jsou součástí tradičních oděvů (Trachten) u kožených kalhot (Lederhosen) a slouží čistě k dekorativním účelům.

Dalšími zvláštními případy je příprava a konzumace pokrmů, jakož i provozování sportu, zachovávání zvyků, historické průvody, historické události nebo filmová produkce / divadlo a činnosti s uznaným vzdělávacím účelem (skauti, školy), kde je nošení nožů i nadále povoleno. Stále je také možné prodávat nože na trzích a veletrzích, píše web meinbezirk.at.

Šestnáctiletá bodla v německé škole patnáctiletou před očima spolužáků a těžce ji zranila

Zahraniční

Rakousko není jedinou zemí, která chce nošení zbraní omezit. Velmi přísné podmínky panují například v Německu. Tamější zákon o zbraních z 11. října 2002 výslovně zakazuje automatické nože, skryté nože, karambity (pracovní nože pocházející z Indonésie). Nože klasifikované jako bodnosečné zbraně (meče, dýky, šavle, mačety, bajonety apod.) jsou povoleny k vlastnění a užití doma či na soukromém pozemku. A to od 18 let. Nože držené na veřejnosti mohou být je ty s pevnou čepelí do 12 cm či zavírací jednostranně broušené s čepelí od 8,5, které nelze otevřít jednou rukou.

Anketa

Nosíte u sebe nůž?
Stále
38,4 %
Občas
16,9 %
Ne
44,7 %
Celkem hlasovalo 9136 čtenářů.

V České republice není držení, vlastnění a obchodování s noži nijak omezeno. Jedinou výjimkou jsou demonstrace a sportovní zápasy, kdy je nošení a manipulace s noži regulována. Nesmí se také nosit do vládních budov a k soudům. Podobná pravidla panují rovněž na Slovensku.

V Polsku u sebe člověk mít nůž může, ale nesmí se nosit na demonstrace, veřejné akce nebo všude tam, kde je předpoklad, že dojde ke shromáždění většího počtu lidí.

Dva Češi skončili ve vazbě ve Štýrském Hradci pro podezření, že přepadli a vyloupili trafiku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám