Hlavní obsah

Bývalý policista bojuje o návrat ke sboru. Soud mu dal za pravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo to anonymním udáním, pokračovalo trestním stíháním za údajnou korupci, vyhazovem od policie bez nároků na výsluhy a odchodné, aby vše následně soud smetl ze stolu a stát se pak musel omlouvat a platit odškodné. Řeč je o případu nyní již bývalého pražského policisty Michala P., který se nyní snaží k bezpečnostnímu sboru vrátit, aby získal zpět finanční satisfakci za několik ztracených let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kontroly na mysliveckých honech provádí speciální odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál

Článek

Nejvyšší správní soud mu v tom, že byl vyhozen neprávem, dal letos 3. dubna za pravdu. Tamní soudci konstatovali, že pražský městský soud rozhodl v srpnu 2022 špatně, když zamítl jako nedůvodnou Michalovu žalobu na policejního prezidenta.

V té se bývalý expert z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pražské policie bránil propuštění ze služebního poměru z roku 2021, o kterém tehdy rozhodl tamní krajský policejní ředitel.

Výpověď bez důvodu? Odbory budou tvrdě vystupovat proti návrhu NERV

Ekonomika

Nejvyšší správní soud případ vrátil tomu městskému s tím, že musí v novém rozhodnutí zohlednit pravomocné verdikty trestních soudů, podle kterých se Michal ničeho nezákonného nedopustil.

„Hnusné udání“

Kauza čtyřiačtyřicetiletého Michala, který u policie sloužil přes 20 let, začala v roce 2020. Tehdy se chtěl zúčastnit výběrového řízení na zástupce vedoucího odboru.

Jenže ještě před tím, než řízení započalo, obdržela Generální inspekce bezpečnostních sborů anonym hovořící o nezákonném Michalově jednání.

Prý se měl podílet na nelegálním zahraničním obchodu se zbraněmi, pomocí skrytých nahrávek vydírat vlivnou klientelu v jednom sadomasochistickém erotickém klubu, také vybírat výpalné na střelnicích, skupovat na severu Čech nemovitosti a vydírat jejich majitele.

Toto hnusné udání a zcela smyšlené podezření mělo jen zmařit mé ambice aspirovat na zástupce vedoucího odboru pro zbraně
Policista Michal

„Toto hnusné udání a zcela smyšlené podezření mělo jen zmařit mé ambice aspirovat na zástupce vedoucího odboru pro zbraně a zajistit následné propuštění, což se jim podařilo,“ řekl Novinkám Michal s tím, že se zjevně někomu stal nepohodlným. Komu, to si prý může jen domýšlet, jmenovat však nikoho nechtěl.

Inspekce prý na základě udání nasadila na Michala odposlechy, sledovačku, agenty i kontrolu elektronických médií.

„Po osmi měsících se nic z toho neprokázalo, nicméně v rámci operativy zjistili, že provádím autorizační činnost na strážní detektivy. Zjistili u naší tříčlenné zkušební komise pochybení a navlékli to na to, že jsme přijímali od uchazečů úplatky a zneužívali naši pravomoc,“ přiblížil Novinkám Michal.

Stanjura podpoří výpovědi bez udání důvodu

Ekonomika

Ten sice připustil, že měli s kolegy „bordel“ v papírech, jakoukoli nezákonnou činnost, natož korupci, však jednoznačně odmítl. I přesto si v roce 2021 převzali s kolegy obvinění. Zároveň Michala ředitel pražské policie vyhodil ze služebního poměru.

Soudy se ho zastaly

Následoval soud, který však předloni v červnu všechny aktéry případu včetně Michala zprostil obžaloby.

Loni v únoru pak tyto závěry pravomocně potvrdil i odvolací Městský soud v Praze. Ten sice konstatoval, že zkušební komisaři jednali „ledabyle“, nikoli však nezákonně tak, aby byli obvinění, natož odsouzení. Nedopustili se prý ani přestupku.

Michal se po svém očištění rozhodl zaprvé podat žalobu proti propuštění od policie a zároveň žádal odškodnění. Zatímco v prvním případě neuspěl, než nyní v dubnu zasáhl zmíněný Nejvyšší správní soud, alespoň menšího odškodnění se od státu dočkal.

Ministerstvo spravedlnosti mi minulý týden přiznalo omluvu za nezákonné trestní stíhání a odškodné ve výši necelých 114 tisíc korun
Policista Michal

„Ministerstvo spravedlnosti mi minulý týden přiznalo omluvu za nezákonné trestní stíhání a odškodné ve výši necelých 114 tisíc korun. V mezidobí jsem ale podal na stát žalobu, v níž požaduji vyšší částku,“ uvedl Michal.

Míní, že si satisfakci za několik let popotahování po výsleších, soudech a po vyhazovu zaslouží.

„Nesporné je, že mě profesně poškodili, protože obvinění z korupce je dost stigmatizující – a v nevelké komunitě úzce specializovaných lidí se zaměřením na problematiku zbraní a bezpečnostního materiálu jste pak rázem zcela nedůvěryhodní. A to nehledím na nějakou osobní újmu, na jméně apod.,“ uvedl Michal, který je nadále soudním znalcem přes zbraně.

Navíc v době, kdy pracoval u policie, působil i jako zkušební komisař na zbrojní průkazy, o což však následně kvůli obvinění přišel, stejně tak se mu rozpadla rodina.

„Opravdu jsem se tomu věnoval, vydával publikace, práce mě bavila a žil jsem tím. Ale chtěli se mě zbavit, byl jsem pro ně něčím nepohodlný,“ neskrýval rozčarování z nedobrovolného konce u policie Michal.

Připustil, že se fakticky nechce ke sboru vrátit proto, aby dále sloužil, ale kvůli nárokům na šest platů za dobu, co byl podle svých slov nezákonně vyhozen, a také kvůli finančním výsluhám a odchodnému.

Jde podle něj celkem o takřka 2,5 milionu korun. Až je obdrží, míní odejít zpět do civilu, kde se v současnosti živí přípravou zakázek a výběrových řízení ve stavebním oddělení jedné významné státní kulturní instituce.

Za rychlejší vyhazovy z práce slibuje koalice vyšší odstupné

Stalo se

Výběr článků

Načítám