Hlavní obsah

Chorvatská vládní strana vykročila k vítězství v předčasných volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní strana Chorvatska HDZ je na nejlepší cestě vyhrát předčasné parlamentní volby. Vyplývá to podle agentury Ipsos z prvních odhadů výsledků. Volební účast překročila 59 procent.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Chorvatský premiér Andrej Plenković

Článek

Podle exit polls by vládnoucí středopravá strana HDZ měla získat 58 křesel a opoziční sociální demokracie 44 křesel, přičemž jednokomorový chorvatský parlament má 151 křesel.

Třetí je podle prvních odhadů krajně pravicové Vlastenecké hnutí (DP) s 13 křesly.

Volbám podle webu Dnevnik.hr předcházela vyostřená kampaň, které udávala tón rivalita mezi premiérem země Andrejem Plenkovićem a prezidentem Zoranem Milanovićem, který se svou sociální demokracií vede neformální koalici opozičních stran.

Chorvatsko se aktuálně potýká s největší inflací v eurozóně, nedostatkem pracovní síly, korupcí nebo nelegální migrací.

Výsledek předčasných voleb může mít vliv nejenom na domácí politiku, ale také na evropskou orientaci země vzhledem k tomu, že její společnost destabilizuje ruská invaze na Ukrajinu.

Milanović, který se nezdráhá použít nevybíravé urážky na adresu svých politických protivníků, v průzkumech zůstává nejpopulárnějším politikem v zemi.

Naopak nejdéle sloužící premiér v dějinách Chorvatska Plenković je považován za zdrženlivého a spíše technokratického.

Soud v Chorvatsku zakázal prezidentu Milanovičovi kandidovat na premiéra, dokud je hlavou státu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám