Pro většinu lidí představují vafle klasický sladký dezert původem z Belgie, který se zdobí šlehačkou, čokoládou, ovocem nebo oříšky. Ve skutečnosti byl ale původní recept slaný – první vafle se připravovaly z mouky, soli, vína a sýra. K jejich přípravě se tradičně používá kynuté těsto, rychlejší varianta využívá schopností kypřicího prášku.

Slané vafle mají mnoho podob a výborně se hodí jako alternativa klasického pečiva k snídani, svačině nebo jako pohoštění pro návštěvy. Základem těsta je hladká mouka, mléko, vejce a prášek do pečiva, přidat můžete i bylinky, různé druhy sýrů, jogurt nebo zeleninové pyré ze špenátu, dýně, červené řepy nebo třeba cukety. Vafle tak získají zajímavou barvu, chuť a zdraví prospěšné látky navíc.

Na přípravu špenátových vaflí vám bude stačit jen pár ingrediencí a mixér. Na jednoduchý postup se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Co se hodí ke slaným vaflím?

Výhodou slaných vaflí je jejich všestrannost. Výborně chutnají v kombinaci s tvarohovou pomazánkou, volským okem, ztraceným vejcem, avokádem, rajčatovou salsou, bylinkovým dipem z jogurtu nebo třeba cizrnovým hummusem. Velmi oblíbená je také varianta s čerstvým sýrem a uzeným lososem. Chutnat vám budou ale i samostatně – třeba jako příloha k zeleninovému salátu nebo polévce.

Jak si poradit bez vaflovače?

Domácí výroba vaflí si žádá investici do speciálního přístroje. Cena vaflovačů není příliš vysoká – pohybuje se zhruba od 300 Kč výše. Pokud se vám nechce pořizovat spotřebič s jednostranným využitím, můžete si vybrat některou z multifunkčních variant.

Díky snadno vyměnitelným deskám s ním kromě vaflí připravíte zapečené toasty, malé koblížky, omelety, placky, bramboráky nebo lívance. Můžete se ale obejít i bez něj – místo vaflí si z těsta připravte slané lívanečky.

Špenátové vafle

Doba přípravy: do 30 minut
Ingredience:

  • 230 ml mléka
  • 60 g čerstvých špenátových listů
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 60 g strouhaného sýra (čedar, parmazán)
  • 1 stroužek česneku
  • máslo nebo rostlinný olej

Příprava:

  1. Do mixéru nalijte mléko, přidejte oprané špenátové listy, vejce, sůl a prolisovaný česnek. Vše rozmixujte do hladké směsi a poté přelijte do misky.
  2. Do špenátové směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem a strouhaný sýr. Rozehřejte vaflovač a plotýnky lehce potřete máslem nebo olejem. Do středu nalijte těsto, přiklopte a pečte přibližně 5 minut.

Zdroj: thehealthfulideas.com, www.food.com

Související články