Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ostravské studio ČT povede Gabriela Lefenda, Karas z televize odchází

Od května 2024 povede ostravské studio ČT Gabriela Lefenda foto: Česká televize

Novou ředitelkou ostravského televizního studia se stala Gabriela Lefenda. Ve funkci nahradí Miroslava Karase, kterému v březnu skončilo funkční období. Vítězku výběrového řízení ve středu do funkce jmenovala Rada ČT na návrh generálního ředitele Jana Součka.
  10:20

Bývalý ředitel ostravského studia Miroslav Karas, který studio vedl od roku 2020, z České televize (ČT) podle tiskové zprávy po dohodě odchází.

„V Televizním studiu Ostrava jsem strávila značnou část svého profesního života. Kolegy i prostředí tedy znám a mám konkrétní představu jeho dalšího rozvoje,“ uvedla Gabriela Lefenda.

Do výběrového řízení na ředitele ostravského studia ČT se přihlásilo celkem devět uchazečů, výběrová komise pak na základě životopisů a kandidátských projektů vybrala pět finalistů. Následovala ústní slyšení kandidátů, na základě kterých komise vybrala vítězku. Gabriela Lefenda se funkce ujme na začátku května.

„Gabrielu Lefendu považuji za skvělou profesionálku. Velmi proto vítám, že s ní nyní budu spolupracovat v nejvyšším managementu České televize,“ shrnul generální ředitel veřejnoprávní televize Jan Souček.

Poslední čtyři roky byla Gabriela Lefenda členkou správní rady Nadace Agel, kde pracovala i jako ředitelka vnějších vztahů. Předtím osm let působila v ostravském televizním studiu, pět let na pozici vedoucí redaktorky zpravodajství a tři roky moderovala pořad Dobré ráno. Vystudovala magisterský obor český jazyk a literatura na Ostravské univerzitě, kde následně získala doktorát z didaktiky českého jazyka.

Studio v Ostravě je nejstarší regionální studio České televize, vysílá od roku 1955 a společně s brněnským studiem zajišťuje dvacetiprocentní podíl na regionálním vysílání veřejnoprávní televize.

Autor: