Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

Policisté v souvislosti se střelbou na univerzitě zasahují v rodinném domě na Kladensku. (21. prosince 2023) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na Kladensku, přičemž v jednom z nich bydlel vrah z filozofické fakulty a Klánovického lesa. Muže policisté zastavili při silniční kontrole, během výslechu se k činu přiznal. Hrozí mu až pětileté vězení.
  12:26

„Podezřelého 51letého muže zadrželi kolegové z Prahy při silniční kontrole a poté ho předali kriminalistům k dalším úkonům. Po jeho výslechu vyšetřovatelka proti muži zahájila trestní stíhání a obvinila ho ze spáchání dvou trestných činů, a to z porušování domovní svobody a krádeže,“ uvedla mluvčí středočeské policie Michaela Richterová.

Muž je prozatím stíhán na svobodě, v případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody na dobu jednoho roku až pěti let. Na jeho dopadení upozornil jako první iRozhlas.cz.

Podle policie se pachatel k oběma vloupáním přiznal. „Domy si prý vybral náhodně, jelikož se v nich nesvítilo, a z toho odvodil, že se uvnitř nikdo nenachází,“ doplnila Richterová.

Do domu v Hostouni na Kladensku, kde žil střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, se muž vloupal na přelomu roku. O několik dní později došlo k dalšímu vloupání do jiného domu ve stejné obci.

„V závěru roku 2023 jsme přijali oznámení o dvou případech vloupání do jednoho rodinného domu v Hostouni na Kladensku, a to ve dnech 25. a 29. 12. 2023, přičemž jedno vloupání bylo dokonané, druhé ve stádiu pokusu,“ uvedla tehdy pro iDNES.cz Richterová. Dům následně střežili policisté s dlouhými zbraněmi.

Při útoku na filozofické fakultě ve čtvrtek 21. prosince zemřelo 14 lidí a střelec, který se sám zastřelil. Pachatelem byl čtyřiadvacetiletý student fakulty.

Před činem zavraždil svého otce. Balistická expertiza případ také spojila s vraždou muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese z 15. prosince.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!