Hlavní obsah

Zapojení AI do výuky mohou učitelům usnadnit nové materiály od Člověka v tísni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Usnadnit učitelům práci s umělou inteligencí (AI) a její zapojení do výuky má nová sada materiálů, kterou připravil vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) organizace Člověk v tísni. Na webu najdou zájemci návod, jak s umělou inteligencí ve výuce pracovat, příklady využití této technologie ve škole i informace o fungování AI.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

„To, jestli se žáci a studenti naučí s nástroji umělé inteligence efektivně a bezpečně pracovat, ovlivní jejich budoucí pracovní uplatnění, občanský i soukromý život. Většina škol není na výuku s AI ale zatím vůbec připravena. Naše nabídka nových materiálů cílí především na vyučující, kteří s takovou výukou chtějí začít nebo mají toto rozhodnutí teprve před sebou,“ řekl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Vyučující na webu najdou plán hodiny s videem o tom, jak umělá inteligence myslí, společně s praktickými aktivitami, které mohou ve výuce využít.

Další aktivity najdou zájemci na portálu jsns.cz u již existujících lekcí, které se věnují například moderním československým dějinám, mediálnímu vzdělávání nebo lidským právům.

Pětina ZŠ a desetina SŠ nevyučuje mediální výchovu, zjistil průzkum

Věda a školy

Průvodce je podle zástupců organizace zaměřený především na učitele středních škol, případně vyšších ročníků základních škol. Týká se neplacených verzí nástrojů umělé inteligence pro generování textu.

„Při tvorbě materiálů jsme kladli maximální důraz na praktickou využitelnost všech vzniklých aktivit a jejich srozumitelnost. Na přípravě aktivit se podíleli vyučující, kteří již mají s AI nástroji určitou zkušenost. Nové aktivity byly zároveň testovány v různorodých třídách,“ řekl Strachota.

Žáci by uvítali častější využívání AI ve výuce

Umělou inteligenci považuje za přínos pro výuku 70 procent středoškoláků, vyplývá z dříve publikovaného průzkumu programu Jeden svět na školách.

To, že ve škole umělou inteligenci ve výuce používají a jsou spokojeni, uvedlo 12 procent. Dalších osm procent uvedlo, že AI ve výuce mají, ale přáli by si ji využívat více.

„Více než polovina studentů by uvítala častější užití AI a necelá polovina dotazovaných se přiklání k názoru, že by AI mohla nahradit některé části výuky,“ dodal Strachota.

AI se vyvíjí rychleji, než ji stačíme chápat, zní ze škol. Chystá se návod

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám