Tento pro mnohé zahrádkáře otravný plevel řadíme mezi širokolisté trvalky, jež jsou známé tím, že je těžké se jich zbavit. Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) má charakteristické dužnaté kořeny, které mohou být dlouhé 6 až 18 cm, a jestli se s nimi dostatečně rychle nevypořádáme, mohou prorůst ještě hlouběji do půdy.

Pokud se chceme pampelišky nadobro zbavit, musíme zničit nebo odstranit celý kůlový kořen, jinak nežádoucí výhonek opět vyraší a stane se ještě větším problémem, se kterým se budete muset vypořádat.

Semena pampelišek se šíří větrem do dálky i několika kilometrů, proto není před jejich invazí žádný trávník ani záhon v bezpečí. Naučit se bojovat s tímto otravným plevelem je skvělá dovednost, o které by měl každý zahrádkář vědět více.

Jak se účinně zbavit pampelišek

Vykopejte je

Ruční vyrývání pampelišek je zdaleka jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se jich zbavit. A taky nejpracnější. 

  • Chcete-li vyzkoušet tuto metodu, použijte konvičku na zalévání, abyste navlhčili půdu v okolí pampelišky, a pak počkejte několik minut, než se vlhkost vsákne. Vlhká půda usnadňuje vytažení jakékoli rostliny ze země.
  • Poté proveďte dva nebo tři řezy nožem na plevel podél báze pampelišky. Pohybujte nožem, abyste od kořene rostliny uvolnili zeminu. Šikovné jsou také speciální vypichovače plevele, zejména ty s teleskopickou násadou, díky které se nebudete muset plazit po kolenou. 
  • Nakonec za základnu rostliny jemně zatáhněte prsty a vytáhněte ji. V případě, že se vám bude zdát, že kořen stále pevně drží, ještě jednou ho obtočte plečkovacím nožem. Poté opatrně vytáhněte celý kořen i s pampeliškou.

Vyzkoušejte sůl, jako v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Použití kyseliny octové na pampelišky

Po odstranění kořene v co největší hloubce zůstane v zemi malá díra. V tu chvíli můžete použít ocet. Bohužel běžný domácí ocet obsahuje pouze 5 % kyseliny octové, takže není dostatečně silný na to, aby tyto otravné plevele zničil. Lze ale pořídit silnější, 10% ocet, s kterým dosáhnete lepších výsledků. Případně můžete použít 20-25% kyselinu octovou. Protože je však velmi silná, musíte být při jejím používání opatrní a důrazně doporučujeme používat rukavice a další ochranné pomůcky.

Ocet používejte vždy pouze lokálně na jednotlivé rostliny a případně na zničení zbytkových kořenů a ne na celé plochy, jinak zničíte vše, co tam roste i žije. Navíc můžete změnit pH půdy. 

Pokud pampelišky začínají kvést - a to se na jaře stává rychle - nechte děti, aby květy otrhaly dříve, než stihnou odkvést.

Vařící voda na pampelišky

Použití vařící vody je dalším neuvěřitelně snadným způsobem, jak se pampelišek zbavit. K této metodě stačí voda a elektrická nebo varná konvice. Hned, jak se voda začne vařit, zalijte listy pampelišek a dbejte na to, aby se ke kořenům dostalo dostatečné množství vody. Za dvě až čtyři hodiny uvidíte, že listy zhnědly. Poté můžete celou rostlinu i s kořeny vytáhnout.

Vypalování otravného plevele

Pampelišky můžete také spálit! Tato technika se obvykle používá k likvidaci svazků širokolistých plevelů. Vezměte si na pomoc elektrický nebo plynový hořák na plevel. Postupujte od rostliny k rostlině a ničte jednu po druhé. Proud horkého vzduchu zničí buněčnou strukturu plevele a působí přímo na kořen. 

Používejte sekačku na trávu

Důležitou součástí prevence proti pampeliškám je věnovat čas péči o trávník, aby byl zdravý. Pokud máte na zahradě pampelišky, pravidelné sečení může pomoci zabránit jejich šíření. Navíc se pravidelnou péčí zelený pažit zahušťuje a pro semena plevelů je obtížnější se uchytit. 

Jak hubit pampelišky herbicidem

K použití chemických prostředků bychom měli přistoupit až jako k poslední volbě. Pokud se k tomuto kroku přece jen rozhodnete, nechte to na podzim, protože toto je roční období, kdy rostliny přirozeně přesouvají živiny z listů ke kořenům. Aplikací prostředku na hubení plevele na podzim zajistíte, že se herbicid dostane rovnou do kořenů, což pomáhá zbavit se pampelišek nadobro. 

Na pampelišky lze použít dva základní typy herbicidů. 

  • Prvním je selektivní herbicid na dvouděložné rostliny, který je vhodný k hubení pampelišek v trávnících, protože hubí pampelišky, a nikoli trávu.
  • Druhým typem účinného herbicidu na pampelišky je neselektivní (totální) herbicid. Ten zničí jakoukoli rostlinu, se kterou přijde do styku. Neselektivní herbicid je účinný pro bodové odstraňování pampelišek, například pro hubení plevelů v záhonech a na chodnících. 

Výhody pampelišek na zahradě

Jak vidíte, s pampeliškami je potřeba hodně práce a nezbavíte se jich za jednu sezónu. Možná byste je ale mohli začít tolerovat. To vám ušetří spoustu práce, zvláště když máte velkou zahradu. Koneckonců, jsou krásné.

Včely a další opylovači navíc hodně spoléhají na nektar a pyl, které lze nalézt v pampeliškových květech. Vyhubení této medonosné rostliny může z dlouhodobého hlediska poškodit životní prostředí.

Navzdory skutečnosti, že naprostá většina lidí považuje pampelišky za invazivní a neatraktivní plevel, je to ve skutečnosti rostlina, která má léčivé vlastnosti. Zelené listy pampelišek na jaře můžete přidávat do salátů a z kořenů připravíte vynikající náhražku kávy. Smetanka je zkrátka úžasná bylina, kterou můžete sníst od květů po kořen.

Zdroj: planetnatural.com, gardeningknowhow.com

Související články