Tradiční italský chléb focaccia (vyslovuje se fokáča) pochází z Ligurie, ale proslavila se po celém světě. Říká se jí chléb chudých, ale rozhodně není nijak ošizená. Naopak, chutná naprosto skvěle – a to samotná i jako příloha k salátům, polévkám, sýrům, uzeninám nebo specialitám z grilu.

Výhodou je i snadná příprava – na základní těsto budete potřebovat jen mouku, droždí, vodu, sůl a olivový olej. Nečeká vás ani žádné náročné hnětení, jak tomu u kynutých těst bývá. Vystačíte si s vařečkou a rukama – jediné, co focaccia potřebuje, je dostatek času na kynutí.

Dochucení těsta je na vás – výborná je s rozmarýnem, oreganem, sušenými bylinkami, olivami, rajčaty, přidat lze i parmazán, cibuli nebo česnek. V posledních letech se stala hitem tzv. rozkvetlá, květinová nebo také zahradní focaccia, která se zdobí bylinkami a zeleninou do tvarů rostlin.

Její příprava vás bude bavit, pod rukama vám totiž může vzniknout doslova umělecké dílo. A klidně přizvěte i děti – tvoření rozkvetlé louky se bude líbit i jim. Jak na to? Podívejte se na postup v našem videu:

Zdroj: VLM

Květinová focaccia

Doba přípravy: 60 minut + kynutí

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 12 g čerstvého droždí
  • 12 g soli
  • olivový olej

Příprava:

  1. Do misky nasypte mouku, do středu rozdrobte droždí a zalijte vlažnou vodou. Krátce zamíchejte a poté přidejte sůl a 2 lžíce olivového oleje. Poté nechte 20 minut kynout pod kuchyňskou fólií.
  2. Těsto promíchejte, přidejte pár kapek olivového oleje a nechte znovu kynout přikryté fólií – tentokrát 60 minut.
  3. Ruce si potřete olivovým olejem a vykynuté těsto ještě propracujte. Poté ho přemístěte na plech vymazaný olivovým olejem a vytvarujte do obdélníku. Zakryjte a nechte naposledy kynout po dobu 35 minut.
  4. Vykynuté těsto roztáhněte do krajů, pokapejte olejem a pomocí prstů vytvořte v těstě důlky, aby se olej dostal dovnitř.
  5. Focacciu ozdobte dle vlastní fantazie – použijte pažitku jako stonky, petrželku jako listy, přidejte snítky rozmarýnu. Olivy, cherry rajčata, papriky a cibule poslouží jako květy, přidat můžete tmavá semínka – mák nebo sezam, hezky vypadá také hrubozrnná sůl. Jednoduše řečeno – použít můžete všechno jedlé z lednice, spíže i zahrady.
  6. Troubu rozpalte na 200 °C a focacciu pečte dozlatova 25 minut. Podávat ji můžete za tepla i za studena.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada, www.bbc.co.uk, foodnetwork.co.uk