Hlavní obsah

Finální jednání o Strahovu. Sparta chce být seriózní, Fousek očekává dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červnu vystoupil tehdy ještě generální ředitel fotbalové Sparty František Čupr na valné hromadě FAČR a žádal o debatu na téma využití Strahova. Věci se pohnuly, první kolo tendru skončilo a Letenští jsou s vizí nového stadionu jediným zájemcem. Co bude dál? Debata v kole druhém, vyjednání podmínek či detailů pro finální dohodu a hlasování na květnové valné hromadě.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stadion Evžena Rošického na pražském Strahově chátrá, zájem o pozemky má Sparta.

Článek

Je to téma, které rezonuje nejen u fotbalových fanoušků. Bude mít Česko velkou národní arenu? Pokud ano, tak kdy? A kde? Zatím nejvíce reálně se jeví místo chátrajícího Stadionu Evžena Rošického na Strahově. Pozemky patří FAČR, podmínkou je sportovní využití. Stadion, tréninkové centrum, nebo směna.

Stav je aktuálně takový, že mezinárodní tendr vyhrála Sparta. Jako jediná splnila podmínky a výkonný výbor FAČR ve středu rozhodl o zahájení druhého kola. „Nabídka už splnila parametry, proč jsme soutěž vyhlásili, teď se o ní můžeme dál bavit a vylepšit ji,“ vysvětluje generální sekretář svazu Martin Procházka.

„Stanovili jsme parametry, FAČR chce dlouhodobé řešení a také nějaký výnos. Po otevření obálek jsme posoudili, že nabídka splňuje všechny předpoklady. Chceme s ní dále pracovat, uskuteční se jednání mezi oběma stranami. Nabídku budeme upřesňovat a cizelovat. Jsme na dobré cestě, abychom vše definitivně vyhodnotili a předložili konečnou variantu v květnu valné hromadě. Velký krok kupředu,“ komentuje předseda FAČR Petr Fousek.

„S ohledem na probíhající jednání a druhé kolo soutěže budeme veškeré informace sdílet s FAČR. Nebudeme v tento okamžik komunikovat ve veřejném prostoru, přijde nám to tak správné a seriózní,“ sdělil redakci Sport.cz ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Ale stejně, o čem se tedy bude ještě zřejmě jednat? „Finanční parametry, nejen celková cena. Pak časová osa a infrastrukturní parametry. Jak velký bude stadion a tak dále,“ nastiňuje Fousek.

Tak konkrétně. Nejvíce skloňovaná varianta je stadion pro přibližně 35 tisíc diváků. Sparta má nyní devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie. Následně pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu. Hotovo má být do roku 2035.

Jak ale informoval deník Sport, a zdroje Sport.cz to potvrzují, Letenští chtějí úpravu pěti let „na přípravu a vyřízení“. Tendr totiž nařizuje zájemci zaplatit do měsíce 95 milionů korun za exkluzivitu pro přípravu projektu. A protože v Česku se byrokratické a administrativní záležitosti často protáhnou, nemusí lhůta stačit. „Chápeme, že některé věci jsou v moci úřední a mohou se protáhnout. Jiné zase trvat méně. Uvidíme po druhém kole,“ komentuje Fousek.

„Mnozí se ptají na detaily související se stadionem. Musíme ale vzít v úvahu, že máme v jednání partnera. Podmínky mohou být vždy lepší, ale Sparta se pohybovala v mantinelech své filozofie,“ dodává a libuje si: „Nabídka ve druhém kole už nemůže klesnout.“

V případě dohody bude mít Sparta v následujících 30 letech stavbu na pozemku v nájmu, po uplynutí této doby se stane kompletním vlastníkem. Na stadionu bude hrát domácí zápasy a pravděpodobně ho párkrát za rok zadarmo půjčí reprezentaci.

V ideálním případě vše půjde hladce a 30. května v Olomouci předloží výkonný výbor nabídku valné hromadě. Ta jako jediná může dohodu posvětit. „Jsem přesvědčený, že jsme na velmi dobré cestě. A jestli dojde k dohodě? Velká pravděpodobnost hraničící s jistotou,“ věří Fousek.

Reklama

  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 78. min Živě
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.